Оправомощен заместник-министър на околната среда и водите е дал съгласие за превоз на 25 000 тона отпадъци от Италия. Това съобщиха от прокуратурата без да споменават име. 

За ресор „отпадъци“ в екоминистерството отговаря Николай Кънчев, който заема поста от квотата на ВМРО.

Оттам посочват, че в хода на разследването на площадка в Плевен са открити огромно количество отпадъци, част от тях - в бали с нарушена цялост на опаковката.

Изяснено е, че за тази площадка дружеството, което я използва не разполага със съоръжения за третиране на отпадъци, обектът не е водоснабден и електроснабден, няма назначени работници по трудов договор, се казва още в съобщението на държавното обвинение. 

"Въз основа на разкритото конкретно нарушение, при издаването на решението за съгласие за трансграничен превоз, главният прокурор е възложил на Върховната административна прокуратура да сезира министъра на околната среда и водите да извърши проверка и предприеме необходимите законосъобразни мерки.", завършват от прокуратурата. 

 

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов поиска мораториум върху вноса на боклук. Също така започва и проверка на всички затворени мини дали складират боклук.