Няма национализация в проекта за промени в Закона за хазарта, има по-скоро монополизация.

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в парламента, след като лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че е получил подкрепа и от Горанов, и от спортния министър Красен Кралев, и лично от премиера Бойко Борисов за ремонт на закона. Предложението е да се отнемат лицензите та частни организатори на лотарийни игри и тази дейност да бъде право само и единствено на Държавния спорен тотализатор. 

"Някой, който е притеснен, ще ви внушава, че искаме национализация. По-точният термин е монополизация. Няма да се отнеме нито един актив на съществуващите частни фирми, просто няма да могат да упражняват този вид бизнес", обясни финансовият министър. 

На въпрос дали внезапното желание за промени в закона са свързани по някакъв начин с неофициалната т.нар. "война", която тече от известно време в частния хазартен бранш между различни компании за залагания, Горанов отвърна: "Не виждам как това засяга темата - забраната за лотарийни игри ще е за всички". 

И не се ангажира с отговор на въпроса има ли в момента частен монопол в организирането на лотарийни игри - давайки  за пример, че и сега Държавният спортен тотализатор организира такива. 

Горанов потвърди аргумента на Валери Симеонов за промяната - а именно, че в повечето страни от ЕС лотариите са част от държавен монопол.

По думите му, ако пазарният дял на лотариите се съсредоточи в държавното тото - то тогава ще има много повече постъпления за национален спорт. Според министъра тотализаторът може да развие капацитета си и да предложи добро покритие на лотарийните игри, каквото в момента имат частни компании. 

Горанов уточни, че този вид бизнес не бива да се разраства самоцелно. И хазартът не е единственият "вреден навик", който подлеги на регулация от страна на държавата.

Финансовият министър съобщи още, че до месец ще предложи реформа на Държавната комисия по хазарта. За дейността ѝ текат проверки, такава има и в прокуратурата, уточни той. Законопроектът не е готов още, но Горанов анонсира: 

"Колективният орган (какъкво е в момента комисията по хазарта) размива отговорността, лесно превръща комисията в недостатъчно последователна в решенията. Смятам да предложа да се превърне в едноличен орган, за да е по-ясна отговорността".

Форматът би могъл да е агенция, а началникът ѝ да се назначава или от Министерския съвет, или от министъра на финансите. Не е изключено обаче при ремонт на закона настоящият председател на комисията да запази пост - това е назначеният само преди няколко месеца от Горанов Александър Георгиев. Той дойде от друга подопечна на Горанов институция - НАП. 

Министърът на спорта Красен Кралев, който има отношение по темата, също бе в Народното събрание. Но направи всичко възможно да не говори пред медиите.