Софийският градски съд (СГС) ще направи днес втори опит да стартира делото срещу Волен Сидеров за хулиганство. Заради случая в самолета от София за Варна на 6 януари т.г. прокуратурата обвинява лидера на "Атака" в нанасяне на лека телесна повреда на полицая Костадин Колев, а хулиганството е било "съпроводено със съпротива срещу орган на властта, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред, което се отличава и с изключителен цинизъм."

Въпреки че прокуратурата внесе обвиненията си срещу политика още на 9 април, на 21 юли т.г. СГС не успя да даде ход на делото, защото се оказа, че обвинителният акт е бил връчен на Сидеров едва на 16 юли. Адвокатът му Явор Нотев, който е и депутат от "Атака", тогава се позова на факта, че късното връчване на акта не е позволило на защитата да се подготви, а и законът предвижда срок от поне 7 дни преди съдебното заседание, в който актът да бъде връчен.

Друга пречка пред даване ход на делото се оказа нередовното призоваване на полицая Костадин Колев, който според обвинението е пострадал от хулиганските действия на Сидеров.

Друг препъникамък може да бъде основната свидетелка - френското аташе Стефани Дюмортие, която тогава си изпати от вилнеещата група на националистите. През юли съдът обясни, че е получена нота от посолството на Франция, че като аташе Дюмортие се ползва с имунитет, който според френските власти не предвиждал възможност да се явява в съда. Свидетелката обаче вече е дала показания пред съдия. Защитата обаче настоява тя да бъде разпитана.

"Нека да погледнем какви са формалните и правни основания за неявяването, за да можем да се ползваме евентуално от това тя да бъде принудена да се яви в съда, очи в очи с господин Сидеров, за да повтори тези нейни твърдения, които присъстват в обвинителния акт без никаква забележка или изменение", каза тогава Явор Нотев.

След което поиска съдът да насрочи дата за след изборите, за да може лидерът му спокойно да си провежда кампанията. Съдът уважи това и насрочи заседанието за днешния ден.

Най-вероятно докато делото се задвижи, Волен Сидеров ще се закълне като член на 43-ото НС и ще придобие нов имунитет. При предишния парламент главният прокурор Сотир Цацаров поиска да се снеме имунитетът на политика заради "самолетния" инцидент, а Сидеров сам се отказа от него. За капак сегашното дело фактически бе образувано на 10 април, но насрочването му се забави заради включването на Сидеров в евролистата на „Атака“ - като кандидат за евродепутат той имаше самостоятелен имунитет. За да бъде съден по дело от общ характер, цялата процедура ще трябва да се повтори пак.

На 8 август тази година излезе съдебното решение, с което Волен Сидеров бе осъден на първа инстанция да плати 180 000 лв. на Бойко Борисов заради 4 клеветнически твърдения по негов адрес. Срещу него в СГС има депозирани още искове от тв продуцента Магърдич Халваджиян - за 20 000 лв., лидера на РЗС Яне Янев - за 200 000 лв., и от бившия телевизионер, сега политик Валери Симеонов - за 35 000 лв.