Районна прокуратура – Бургас ръководи досъдебно производство, касаещо нерегламентиран внос на 20 контейнера с италиански отпадъци на пристанище, стопанисвано от "БМФ Порт – Бургас" ЕАД.

Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Това се случва малко след като подобна пратка бе заловена и на варненското пристанище. 

От съобщението на прокуратурата става ясно, че и двете пратки са с един и същ получател у нас - Блаже Игнатовски, гражданин на Северна Македония. А изпращач е италианска компания.

Досъдебното производство е образувано по повод пристигнали на пристанището в града 20 контейнера с отпадъци. Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни. По документи, стоката е била декларирана като пластмасови отпадъци и каучук.

Изпращач на контейнерите е италианското дружество "Дентиче панталеоне" със седалище Авелино, Италия.

Получател на товара е българското търговско дружество "Блацион" ООД, със седалище в София. Негов управител е Блаже Игнатовски – гражданин на Република Северна Македония, посочват от прокуратурата.

В резултат на извършени понастоящем действия по разследването е установено несъответствие на декларирания, с част от фактически наличния отпадък.

Действията по разследването и процесуалните такива продължават.

Досъдебно производство е по член 353г, ал. 1 от Наказателния кодекс. Цитираният текст от Наказателния кодекс ангажира наказателната отговорност на всеки, който в нарушение на установения ред пренася отпадъци през граница на страната.