Принц Хари и съпругата му Меган вече няма да бъдат действащи членове на британското кралско семейство и няма да използват титлите "кралски височества", обяви днес Бъкингамският дворец, цитиран от Ройтерс, предава БТА.

"Хари, Меган и Арчи винаги ще бъдат силно обичани членове на семейството", заявява кралица Елизабет Втора в изявление.

Хари и Меган обаче повече няма да получават обществени средства и ще възстановят сумата от 2,4 млн. бр. лири (3,1 млн. долара), похарчена за ремонта на резиденцията им.

"Признавам предизвикателствата, които трябваше да понесат като резултат от засиленото внимание през последните две години, и подкрепям желанието им за по-независим живот", заявява кралицата.

Тя допълва, че е особено горда от начина, по който Меган е станала част от семейството.

Както е известно, в началото на месеца британският принц Хари и съпругата му обявиха намерението си да се откажат от статута си на старши членове на британското кралско семейство и да придобият финансова независимост. Това беше иненада за кралското семейство.

Принц Хари, който заема шесто място в реда на наследяване на британския трон, прекара с Меган и 8-месечния им син Арчи всички коледни и новогодишни празници в Канада. Те съобщиха, че занапред смятат да живеят поравно в САЩ и Великобритания.