Призив да се пести водата и критика, че там, където има много загуби на вода - вместо да се решава проблемът, се иска още по-голямо водоподаване, отправи новият министър на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро от ефира на БНР. 

„На много места се нагнетява напрежение… Всеки, който има огромни загуби, не иска да си оправи загубите, а иска да му се увеличи водоподаването. Аз не мога да пълня каца без дъно“, заяви министърът, заявявайки, че водата трябва да се пести. 

Даде пример с Шумен, който също за няколко дни остана без вода - заради поредна авария. И, разбира се, с Перник.

„30 години „ВиК – Шумен“ не е направило нищо за водопровода, построен поне 20 години преди това. Решили, че понеже е по-евтина водата от язовир „Тича“ по този водопровод, няма да поддържат останалите сондажи в града. През тези години са откраднати помпите, тръбите. В момента градът има сондажи и възможност да се захрани самостоятелно, но няма инфраструктура...

През всичките години в Перник системата е ставала все по-зле. Дори да посоча имената, това няма да оправи системата".

Разказът е заради това, че след като в събота Министерският съвет обяви плана за доставка на вода от язовир "Белмекен" към пресъхващия язовир "Студена", всички ВиК с проблеми поискали подобни мерки, вместо да вземат мерки да ремонтират системите си, стана ясно от думите на министъра. И заяви, че така е по-лесно за всички, вместо да подменят водопроводите и да възстановят разрушени стари водохващания, които в случай на кризи могат да осигурят вода. 

Планът на Емил Димитров сега е да посети лично всички проблемни места, за да се набележат мерки. Той допусна, че и Северното Черноморие трябва да помисли за алтернативни източници на вода и мерки, защото сега язовир "Камчия" захранва цялото Черноморие и има наличности, но водата трябва да се пести.

Ревизоро защити идеята за създаване на държавен мегахолдинг, който да обедини ВиК дружествата, които са държавна собственост. Това решение на правителството бе обявено в четвъртък, като начинанието ще струва на държавния бюджет 1 млрд. лв. Идеята за окрупняване на ВиК сектора дойде неотдавна от премиера Бойко Борисов. 

Целта на новия ВиК холдинг е да се ремонтира по-успешно водоснабдителната инфраструктура в страната, за която има осигурени европейски пари по Оперативна програма "Околна среда", но ВиК дружествата нямат пари да съфинансират подобни проекти.

„По оперативна програма „Околна среда“ са осигурени средства, за да може с по около 100 млн. за всяка област да се поднови водопреносната мрежа, пречиствателните станции, целият сектор. ВиК-тата са в тежко положение и нямат собствено съфинансиране, защото програмата от ЕС е – даваме ви 80 млн., вие трябва да дадете 20 млн. от себе си… Този холдинг с тези пари, които ще бъдат дадени, ще може да уреди съфинансирането, което не могат да си позволят повечето ВиК-ата. Тази структура ще помогне на всички“, обясни Емил Димитров. 

Чака прокуратурата да пита за отпадъците

„Прокуратурата е установила, че в ТЕЦ "Бобов дол" има отпадъци, но не опасни. Установила е, че вредните емисии са в нормите. Ние установихме, че комплексното разрешително е изтекло... Утре работна група ще отиде да провери всичките разрешителни от РИОСВ – Перник, ще сверим с оригиналите… Не трябва да се спира мощност, която има разрешение, която не излъчва вредни емисии, но не може да работи мощност, която няма комплексно разрешително“, обясни екоминистърът по повод проверките, които текат в ТЕЦ-а, свързван с бизнесмена Христо Ковачки. 

По думите му има депа, на които няма издадено разрешение да съхраняват отпадъци, а вече имат отпадъци, и депа с отпадъци, за които изведнъж никой не знае откъде са:  

„Това, което се случва в страната, е истина. Контролният механизъм в момента не може да обхване всички… Очевидно трябва нов механизъм - работещ, при който, когато някой внесе по документи едно нещо, а то се окаже друго - вредно, опасно, неразрешено, да се забрани и площадката да работи, да се забрани и той да работи“, обясни Ревизоро.

От думите на министъра пред БНР се разбра, че вече устно му е било казано, че главният прокурор ще изиска от него да събере пропуските в законодателството, които позволяват да се стигне до проблеми по вноса и горенето на отпадъци.

В четвъртък премиерът Бойко Борисов поиска от министрите си до сряда - 22 януари, да му се представи план за обявяване на временен мораториум върху вноса и износа на отпадъци. Според министъра обаче по-скоро трябва да се въведат нови механизми за контрол, вместо да се обявява мораториум.