„Това е безобразно.“

Такъв бе лаконичният коментар, който външният министър и вицепремиер Екатерина Захариева направи в отговор на журналистически въпрос за готвения през февруари пореден „Луковмарш“ в София.

Тя говори пред български журналисти в Брюксел, където ръководи българската делегация на първата Министерска среща на държавите членки на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ). Организатор на събитието е Люксембург.

„За съжаление, години наред това събитие се реализира. Знаете, че всяка година Столична община не разрешава протеста, но тази забрана бива отменена от съда. Нямам нищо против всички прояви на изразяване на волята, но тогава, когато това е възхвала на този черен период, не мисля, че такама проява има място в България. Още повече, когато българският народ със своята толерантност успя да предпази от департация 48 000 евреи. Това е заслуга и на българската църква, и на българската интелигенция“, изтъкна Захариева.

По-късно, по време на конференцията, тя допълни, че близо 11 000 евреи са били депортирани от Северна Гърция, Вардарска Македония и Пирот. Според нея споменът за тези събития трябва да бъде съхранен и да служи като инструмент, с който да се противопоставяме на възраждането на антисемитизма и на всички престъпления, свързани с расова нетърпимост и дискриминация.

Участниците във форума препотвърдиха ангажимента си за борба с антисемитизма и други форми на дискриминация, както и за съхраняване на историческата памет за Холокоста. Те приеха и декларация по повод 75 г. от освобождението на най-големия нацистки концлагер - „Аушвиц-Биркенау“, намиращ се в окупирана Полша.

„В декларацията призоваваме всички да помнят и почитат жертвите на нацисткия режим. Отправихме и призив към всички правителства да включат в обучителните си програми и да накарат младото поколение да помни, да бъде чувствително и нетолерантно към всички форми и прояви на национализъм, на изкривяване на историята, които са всъщност двигателите и мотиваторите на всички националистически и нацистки движения“, каза външният ни министър.

След което заключи:

„За съжаление, 75 години по-късно в демократичния свят, в Европа, виждаме прояви на антисемитизъм, ксенофобия и нацизъм. И в България, макар и рядко, имаме такива прояви. И винаги ги осъждаме.“

МАВХ е обединение на правителства и експерти за укрепване и насърчаване на образованието, възпоменанието и изследването на Холокоста. Друга цел на организацията е поддържане на ангажиментите към Декларацията от Стокхолм от 2000 г., която е неговият основополагащ документ.