Руският президент Владимир Путин е предложил да бъде освободен главният прокурор Юрий Чайка.

Държавният глава е внесъл в Съвета на федерацията кандидатурата на Игор Краснов - заместник-началник на Следствения комитет (руската следствената служба), предаде ТАСС.

Той е прокурор от 1997 г.

Присъединява се към Следствения комитет (СК) през 2007 г. след образуването на службата, където служи като старши следовател по особено важни дела - покушението срещу Анатолий Чубайс, убийството на Борис Немцов, адвоката Станислав Маркелов и журналистката Анастасия Бабурова и кражбите при строежа на Източния космодрум. 

Заместник-началник на СК е от април 2016 г.

През 2011 г. е награден с орден "За заслуги пред отечеството" II степен, предава РИА Новости.

Според държавни служители 68-годишния Чайка, който е главен прокурор от 2006 г., ще заеме друг неуточнен пост.

Путин отправя предложението си дни, след като законодателите в долната камара на държавната Дума подкрепиха малко познатия Михаил Мишустин за нов министър-председател на Русия, напомня руската версиа на Радио "Свободна Европа".

Предшественикът на Мишустин - Дмитрий Медведев, си подаде оставката, след като президентът призова по време на реч на 15 януари да се свика референдум за значителни конституционни поправки, които да засилят властта на парламента.

Анализатори спекулират, че целта на Путин е да съхрани влиянието си в страната, след като изтече четвъртият му президентски маднат през 2024 г.