Постигнато е съгласие военноморската операция „София“ на ЕС да бъде префокусирана и вече главната й задача ще бъде следене на спазването на оръжейното ембарго срещу Либия.

Това обяви днес дипломат номер 1 на Съюза Жозеп Борел след заседанието на Съвет „Външни работи“ в Брюксел.

Ситуацията в арабската страна бе главната обсъждана тема от външните министри. Съветът се състоя само ден след Берлинската конференция за Либия.

„На този етап няма постигнато прекратяване на огъня. Имаме временно примирие, което е нестабилно. Знаете, че то може да бъде нарушавано няколко пъти на ден. Нека да се надяваме, че то ще се стабилизира и наистина ще се постигне прекратяване на огъня. Без него е трудно да си представим по-силен ангажимент от страна на ЕС“, каза Борел.

Той изтъкна, че оръжейното ембарго трябва да се контролира не само по море, защото повечето оръжия преминават през пустинята. Границата между Либия и съседните й страни е много дълга

„ Ние можем да контролираме морето, но трябва да контролираме също така сушата и въздуха. Затова е много важно да се възстанови операция „София“. Но контролът върху оръжейното ембарго изисква сателитни и въздушни устройства, които на този етап не са включени в нея“, допълни първият европейски дипломат.

От българска страна в Съвета участва външният министър Екатерина Захариева.

„Анализът на всички е, че Берлинската конференция за Либия е наистина много добра първа стъпка. Причината е, че подходът е различен – бяха приети заключения от държави не само от региона, но и от такива, които имат влияние, а някои – и сериозна намеса в конфликта“, заяви тя пред български журналисти.

Тези заключения трябва да бъдат одобрени от Съвета за сигурност на ООН.

По думите на Захариева фактът, че ембаргото не се спазва, макар да е наложено с резолюция на Съвета за сигурност, говори много лошо и за позицията, и за силата на това решение на ООН.

Операция "София" е военноморска мисия на ЕС, създадена през 2015 г. за борба с нелегалния трафик на хора, тръгнали с надуваеми лодки от Либия към Европа през Средиземно море. Тя обаче извършва и спасителни операции, както и следи за спазването на оръжейното ембарго. Наречена е на името на момиченце, родено на борда на кораб от спасена в морето сомалийка.