Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че отправените му от контролираната от демократите Камара на представителите обвинения за импийчмънт са оскърбление към конституцията и трябва да бъдат отхвърлени, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Сенатът трябва бързо да отхвърли тези неадекватни обвинения за импийчмънт и да оневини президента", се казва в обобщение на становище на Тръмп преди началото на процеса му в Сената утре.

Тръмп е обвинен в злоупотреба със служебно положение с молбата си към Украйна да разследва политическия му съперник Джо Байдън и в възпрепятстване на разследване на Конгреса на поведението му.
Според Тръмп теорията на демократите от Камарата за злоупотреба със служебно положение не е наказуемо с импийчмънт нарушение, а възпрепятстването на работата на Конгреса се отхвърля като лекомислено и опасно с аргумента, че президентът е упражнил законните си права с отказа да уважи исканията на Конгреса за информация.
Според екипа на защитата на Тръмп президентът не е излязъл от рамките на правомощията си, когато е поискал миналата година от украинския президент Володимир Зеленски да разследва Байдън и сина му Хънтър в рамките на борбата с корупцията.
Според демократите Тръмп е злоупотребил със служебното си положение, като е задържал изпращането на военна помощ за Украйна, за да й окаже натиск, и е възпрепятствал работата на Конгреса с отказа си да предостави документи и като е забранил на служители на администрацията си да дадат показания.
Екипът на Тръмп заявява, че президентът е защитен от гарантираното в конституцията разделение на властите.

Адвокатите на Тръмп призоваха Сената, който е натоварен с процеса за отстраняване от длъжност на президента, да го оневини незабавно, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Процесът е опасно опорочаване на конституцията, пишат адвокатите в меморандум от 110 страници, който беше внесен днес в горната камара на Конгреса.

"Сенатът би трябвало да отхвърли обвинителния акт и да оневини президента незабавно", смятат те.

Според близък до екипа на защитата на Тръмп източник целта е да се докаже, че обвиненията са очевидно лишени от основание и биха могли да бъдат отхвърлени в самото начало на процеса.
През декември Камарата на представителите, в която мнозинство имат демократите, официално му повдигна обвинения в злоупотреба със служебно положение и възпрепятстване работата на Конгреса заради отказа му да съдейства на разследването за импийчмънта му.
В Сената обаче мнозинството се държи от републиканците и Тръмп най-вероятно ще бъде оневинен.