За пореден ден Русия остава обхваната от множество бомбени заплахи, които доведоха до масови евакуации, съобщава БиБиСи.

Вчера руските медии съобщиха, че всички станции в московското метро са проверявани след получаване на заплахи, както и повече от 100 училища и ясли и 20 търговски центъра. Болниците, жп гарите, съдилищата и административните сгради в цяла Русия бяха евакуирани през последните седмици, в описаната от "Новая газета", "безпрецедентна вълна от телефонен тероризъм", съобщава news.bg.

Няма публикувани официални данни, но руските медии твърдят, че в Москва са засегнати повече от един милион души, откакто на 28 ноември миналата година започна последната вълна от заплахи.

Според съобщенията около 10 000 души са евакуирани в Москва само в понеделник. Други големи градове също са заплашвани, но засега не са открити бомби.

Не е ясно, кой е отговорен за бомбените заплахи, а службите за сигурност не коментират въпроса. Това подтиква "Новая газета" да призове Федералната служба за сигурност (ФСБ) да спре да игнорира проблема. В унисон с мълчанието на службите, контролираните държавни телевизионни канали в страната също почти не споменават бомбените заплахи.