Южнокорейската военноморска групировка за борба с пиратството временно ще разшири мисията си в Ормузкия проток, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Министерството на отбраната на Южна Корея уточни, че целта е да се осигури безопасното преминаване на южнокорейски кораби и граждани през морския път.

Сеул провежда операции за борба с пиратството в Аденския залив от 2009 г. и сега разширява обхвата си към Ормузкия проток, който съединява Оманския залив и Персийския залив.

Асошиейтед прес отбелязва, че този жизненоважен световен маршрут за пренос на петрол е в центъра на изострящото се напрежение между Иран и САЩ.

Напрежението във водите около Арабския полуостров се изостри, след като президентът Доналд Тръмп изтегли Америка от ядрената сделка през 2018 г. и след американския въздушен удар по-рано този месец, при който бе убит високопоставеният ирански генерал Касем Солеймани, отбелязва АП.

В съобщението на южнокорейското министерство на отбраната се споменава, че военната групировка ще действа самостоятелно, но ако е необходимо, в сътрудничество с водената от САЩ коалиция.