Макар финансовият министър Владислав Горанов да определи предложението за отнемане на лицензите на частните хазартни компании за лотарийни игри като "монополизация", този път проектът на Валери Симеонов за изменения в Закона за хазарта няма да отиде за одобрение от Европейската комисия, научи Клуб Z. Такава бе съдбата на предния му опит да ограничи т.нар. талончета за търкане.

Разнопосочна към момента е обаче парламентарната подкрепа - от БСП заявяват, че мярката е преканено крута - с уговорката, че все още няма решение на парламентарната група как ще се гласува. От ДПС пък твърдят, че въпросът изобщо не е бил дискутиран.

Управляващите разчитат и на това, че нямало кой да сезира Конституционния съд. Мотивът: би било непопулярно субектите, които могат да сезират КС да защитават хазарта, още повече частния.

В името на спорта

Както е известно, миналата седмица съпредседателят на Обединени патриоти и лидер на НФСБ Симеонов внесе нови промени в Закона за хазарта, с които се отнемат лицензите за лотарийни игри на частните компании в тримесечен срок от влизането в сила на закона, а монополист на пазара остава Българския спортен тотализатор.

Монопол в момента държи "Национална лотария" (НЛ) на бизнесмена Васил Божков. В отговор на среща с привърженициите на "Левски" Божков заяви, че ако бизнесът му с талони бъде отнет, спира да финансира отбора. Ще пострада и финансирането на Нова телевизия, в която НЛ излъчва тв шоутата си и се рекламира. Собственикът на Нова Кирил Домусчиев каза пред журналисти, че е против промените.

От НЛ вече обявиха, че са сезирали Европейската комисия.

Подкрепа Симеонов срещна и от ГЕРБ - в лицето на финансовия министър, и от Красен Кралев, министър на спорта. По думите на лидера на НФСБ имал личната такава и на премиера Бойко Борисов. 

Основният мотив на Симеонов, описан в проекта за изменение на закона е, че сега държавният Спортен тотализатор дава отчисления от печалбите си за българския спорт, докато такива не се дължали от частните компании. От "Национална лотария" обаче контрираха, че това не е сериозен аргумент. Плащали данъци - 70 милиона лева за миналата година, и ако държавата искала, можела да пренасочва исканите от Симеонов средства към бюджета на спортното министерство.

Вторият опит - без Брюксел

Това е вторият опит на Симеонов да се занимае с хазарта. Преди близо две години той внесе изменения за ограничаване на разпространението на талоните до лицензирани за целта пунктове, както и за ограничаване на рекламата им. Тогава от ГЕРБ решиха да изпратят проекта за нотификация в Брюксел - не противоречи ли на конкуренцията. Забележки по него нямаше и въпреки това той все още отлежава в бюджетната комисия на парламента.

"Този проект няма да се разглежда, новият е по-радикален", коментираха днес пред Клуб Z членове на комисията от квотата на ГЕРБ. 

Оттам признават, че от гледна точка на Конституцията текстът е спорен, но посочват също така, че не очакват нито един от субектите, които имат право да сезират Конституционния съд, да го направи - нито парламентарната група на БСП, нито президентът Румен Радев, нито омбудсманът Диана Ковачева, нито главният прокурор, ВАС, ВКС и др.

"Би било доста непопулярно някой да сезира съда в защита на хазарта, още повече на частния такъв, който за разлика от тотото не дава милиони за развитие на българския спорт", посочват от ГЕРБ.

От управляващата партия посочват още, че не смятат за нужно пак да изпращат проект за нотификация - сегашният текст бил съвсем различен от предходните предложения на Симеонов. Тук държавата си решавала сама, а и не се отнемали лицензи за други видове хазартни игри - само за лотарията. Иначе тогава правителството се позова на евродиректива според която трябва "да се даде възможност на стопанските субекти да дадат своята оценка за влиянието на националнотехнически регламенти, предлагани от други държави членки" и на това основание прати първия проект за нотификация.

Подкрепата - срамежлива

Както и преди повече от година и половина, и днес от Движението за права и свободи не казаха подкрепят или не текста на Симеонов. Зам.-председателят на парламентарната група Йордан Цонев бе лаконичен:

"Въпросът не е обсъждан в парламентарната група."

В БСП пък има разнобой. Част от депутатите подкрепят текста, но юристите са на мнение, че така предложените идеи са на ръба на конституционността и по същество представляват национализация на частния бизнес. 

"Вероятно бихме подкрепили, както направихме и тогава, стария вариант - ограничаване на продажбата на талоните, които сега се разпространяват навсякъде, както и ограничаване на рекламата на този вид хазарт. Освен това - може да се приеме ", посочват депутати на Корнелия Нинова. Но пак с уговорката - няма решение на парламентарната група.

Очаква се разглеждането на измененията да влезе на първо четене в ресорната комисия още утре. С което напрактика се дава старт на гласуването на закона и в пленарна зала.