Двайсет и шест са вече починалите в Китай от новия коронавирус (2019-nCoV), предадоха световните агенции, като се позоваха на данни на властите.

Броят на заразените в страната е достигнал 849.

По-рано днес Националната здравна комисия съобщи за 25 починали и 830 заразени към вчерашна дата.

Предишните данни, обявени вчера, бяха за 18 починали и 644 заразени.

177 пациенти са в тежко състояние. 34 души са излекувани и вече са изписани от болница, съобщи ТАСС.

Регистрирани са и 1072 предполагаеми случая на заболяването.

Днес бе потвърден първият смъртен случай, причинен от новия вирус извън централната китайска провинция Хубей, от чийто главен град Ухан тръгна заразата в края на миналата година, отбелязва АП.

Той е бил регистриран в северната провинция Хъбей, която граничи с Пекин. 80-годишен мъж е починал, след като се върнал след двумесечен престой при свои роднини в Ухан. По-късно днес бе регистриран втори смъртен случай извън Хубей - в североизточната провинция Хейлунцзян, която граничи с Русия, съобщи ТАСС. Пациент е починал в болница в град Суйхуа - на 2500 километра от Ухан.

Към днес китайските власти поставиха под карантина градове с общо население от близо 40 милиона жители в безпрецедентен опит да спрат разпространението на смъртоносния нов вирус в периода около Лунната нова година, когато пътуват милиони хора. Всички те се намират в централната провинция Хубей. Сред тях е и 11-милионният Ухан. Обикновено оживените улици и търговски центрове в града вчера бяха зловещо спокойни, отбелязва АП. Ограничен беше и достъпът до части от една от главните туристически дестинации в страната - Великата китайска стена.

В Ухан бързо строят нова болница с капацитет за 1000 легла за настаняване на пациенти, заразени с новия вирус, съобщи Ройтерс, като се позова на китайски държавни медии.

Голямо количество строителна техника бе докарано на мястото снощи. Планирано е болницата да бъде готова до началото на следващата седмица.

Главната администраторка на Хонконг Кари Лам каза на Световния икономически форум в Давос, че е "предпазливо уверена", че градът, вече засегнат от антиправителствени протести, ще се справи с кризата с новия вирус, предаде Ройтерс.

Япония и САЩ потвърдиха втори случай на заразата.

Става въпрос за мъж на 40 и няколко години от Ухан. Той е пристигнал в Япония в неделя и е настанен в болница.

Съединените щати съобщиха за втори възможен случай. Мъж в Тексас, който дошъл от Ухан, има симптоми на заразата, предаде Франс прес.

Редица страни затегнаха контролните мерки.

Кувейт ще подлага на проверка с термален скенер всички пътници, пристигащи от държави, засегнати от новия вирус, съобщи Ройтерс.

Руските власти призоваха гражданите на страната да не пътуват до Китай "до стабилизиране на епидемиологичната ситуация", предаде ТАСС.

Прочутият канадски цирк "Сирк дю Солей" обяви, че анулира "до ново нареждане" всички свои представления в източния китайски град Ханчжоу заради вируса, съобщи АФП.

Квебекската компания обясни в изявление, че властите в Китай са поискали временното преустановяване на всички дейности на закрито, събиращи 100 или повече човека, с цел овладяване на епидемията.

Новият вирус се появи в Ухан в края на миналата година и се разпространи в други китайски градове, сред които столицата Пекин и мегаполисът Шанхай, специалните административни райони Хонконг и Макао, както и в Съединените щати, Тайван, Тайланд, Южна Корея, Япония, Филипините, Сингапур и Виетнам.

Сингапурският премиер Ли Сян Лун увери, че градът държава е добре подготвен, за да противодейства на разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

Новото грипно заболяване изглежда не е толкова смъртоносно колкото Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), предположи Ли в посланието си по случай Лунната нова година.

До момента в Сингапур е потвърден един случай на новия вирус, а предварителната проба на друг човек е положителна.

Епидемията от ТОРС (SARS на латиница) през 2003 г., която също тръгна от Китай, се разпространи в близо 30 държави, причинявайки смъртта на до 774 души. С 33 смъртни случая Сингапур бе една от най-тежко засегнатите от ТОРС държави, припомня Ройтерс.

Виетнам потвърди първите два случая на новия вирус на своя територия, предаде ДПА.

Става дума за двама китайци. Баща пътувал от Ухан до Централен Виетнам, за да види сина си.

Саудитските власти междувременно отрекоха твърденията за случай на заразен човек в страната.

По-рано индийският държавен министър на външните работи каза, че медицинска сестра от Индия, работеща в болница в югозападната част на Саудитска Арабия се е заразила с новия вирус и е лекувана, отбелязва Ройтерс.