"Акциите на "Левски" трябва да са във вас, така, както е в клубове като "Барселона" и "Реал" (Мадрид).

Това заяви премиерът Бойко Борисов на срещата си с делегация от фенове на "сините". На разговора бяха също финансовият министър Владислав Горанов и спортният Красен Кралев.

Срещата бе по повод промените в Закона за хазарта. В неделя собственикът на "Левски" Васил Божков призова публиката за помощ. Визитата на запалянковците в министерския съвет продължи повече от два часа.

„Не сме тук, за да защитаваме корпоративни, частни интереси, лицензи и не ни интересува Закона за хазарта. Това, което нас ни интересува, е единствено и само какво се случва с „Левски“, какви са вашите виждания и как ще я караме оттук-нататък“, заяви Степан Хиндлиян, председател на Националния клуб на привържениците (НКП) на "Левски".

„Аз също съм левскар. Трудно е да се определи кой е по-голям левскар от мен и вас. Бил съм на повече мачове, отколкото вие взети заедно. Но вие сте тези, които обвързахте двете теми. ПФК „Левски“ е нещо, което го има, ще го има и пак ще го има. Ако искате да го има този футболен клуб, във вида, в който вие си го представяте, акциите трябва да са си при вас. И да си държите управлението на клуба“, отбеляза премиерът Борисов по време на срещата.

„Присъстващите на срещата държавни мъже, според мен се съгласиха, че моделът, по който се управлява футболът, е погрешен. Беше предложено да си вземем акциите. Общо взето така седят нещата, бяха първите думи на Степан Хиндлиян пред журналистите. - За акциите ще си помислим, това не е първо такова предложение към нас. Преди време и Спас Русев ни предложи, но ние не сме ги взели."

По нататък на продължилата дълго пресконференция след двучасовата среща, Хиндлиян и останалите фенове признаха, че не са готови "от днес за утре" за поемат управлението и финансирането на клуба чрез придобиване на акциите. Това е бъдещето, но е дълъг процес, а преди това клубът трябва да бъде оздравен, след като години наред собствениците са оставяли след себе си само борчове, е тяхното мнение.

Според почитателите най-важният резултат от срещата с премиера и двама министри е, че държавните мъже са се съгласили, че моделът "бащица" е порочен. Те определиха това като "първа, макар и малка крачка" и "пукнатина" в прекратяване на модела - "порочен, неработещ и нестабилен".

Пролича, че не са останали доволни от някои отговори, които са получили, макар и желанието им за среща с Борисов да не е продиктувана от проблемите в бизнеса на Васил Божков, те са загрижени единствено за "Левски".

Например - издържан ли е конституционно законопроектът на Валери Симеонов, има ли риск България да понесе огромни финансови негативи, ако загуби дело, защо точно сега се правят промените в закона и се монополизират лотарийните игри, защо години никой не се е сетил, че хазната е ощетена и т.н. и т.н.

Хиндлиян и компания признаха, че има фенове на "Левски", които са готови на протестни действия, бунтове и т.н. в подкрепа на Васил Божков. Това е било изтъкнато на втората среща с боса на "НОВЕ холдинг" в сряда.

"Нещата поставени по този начин неминуемо вкарват феновете, които са на първа линия, в тази игра", рече Хиндлиян предвид свързването на бизнес интересите на Божков с тези на клуба.

Хиндлиян и Даниел Стрезов (вляво).

Отново за акциите:

"Това не зависи от министър-председателя и неговите колеги, зависи от мажоритарния собственик, друг е въпросът дали е работещо за момента или не. Под някаква форма "Левски" е стабилизиран и изглежда стабилен. От друга страна този модел не е устойчив и може да бъде разклатен във всеки момент", добави Хиндлиян.

"Левски" е заложник на политически и корпоративни интереси от поне 6-7 години, казаха запалянковците. 

Адриан Петров, шеф на фракцията "Ултрас Левски", рече, че изразява мнение от свое име, а не от това на организацията, която представлява.

"Левски" е политически заложник от 5-6 години - от триумвирата с неясна функция през Спас Русев и сегашната ситуация. На срещата попитах случайност ли са медийните изяви на Цеките и проектозаконът на Валери Симеонов, каза той. - И няма ли да доведе до огромни загуби с искове към държавата. Беше ми отговорено, че най-вероятно е случайно, ще се провери дали проектозаконът противоречи на конституцията... Как така е предложено преди да е проверено?! Това са абсурдни неща."

"За първи път имаме собственик, който казва, че парите са негови и той ги дава, продължи Петров (горе, в средата), син на легендата на "сините" от 80-те години и бивш национал Петър Петров. - Голяма част става под формата на дарения и така не се утежнява финансовото положение в клуба (бел. ред. Горанов е уверил левскарите, че голяма част от финансирането на клуба става чрез дарения, както заяви друг от присъствалите). - А "Левски" все още е във фалит, има опасност. На голяма част от левскарите ни омръзна да сме разменна монета в политическите игри. Лично аз подкрепям сегашното ръководство и начина му на управление. Дали ще има протести - топката е в полето на собственика на "Левски" и Министерски съвет. Аз смятам, че мястото на феновете е на стадиона - там може да протестираме."

Общо-взето в този дух бяха изказванията на Даниел Стрезов, шеф на Тръст "Синя България", и на Илия Христов от сдружение "Сини сърца". Стрезов изтъкна, че това, че в България познаваме само модела "бащица" за управление на футбола, не значи, че няма други форми. Но "Левски" трябва да извърви дълъг път в намирането на нов и различен модел.

Тръстът очаква да получи счетоводните документи на клуба, както беше обещано. След това ще информира обществеността дали наистина "Левски" се управлява прозрачно и с мисъл за оздравяване и за бъдещето.

Димитър Костадинов

Димитър Костадинов обаче, зам.-председател на НКП, изказа различно становище по отношение на режима на Божков на "Герена". Той изрази недоволство, че богаташът   едва сега е потърсил привържениците и то когато има риск за бизнеса му. А месеци наред е била търсена връзка с него за разбирателство по куп въпроси.

Той апелира клубът да се отвори към запалянковците и да ги призовава към определени действия и да им търси отговорност едва когато станат част от управлението.