В началото на третото десетилетие на новия век едно е ясно: слуховете за смъртта на метъла се оказаха силно преувеличени!

Предлагаме ви тази класация в две части, направена от изданието viberate.com при това по поджанрове в стругарския музикален сегмент. Авторите отбелязват, че подвидовете на метъла към момента са около 29, но се роят постоянно.

За критерии за значимост през 2019 г. са използвани най-вече виртуалните успехи на групите и изпълнителите, което сигурно е най-релевантното на днешно време, дори групата ти да е основана през 1981 г. (като "Металика" или "Слеър").

Да започваме...

 

Най-яката алтърнатив метъл група за миналата година, дами и господа, е Korn. Ню метъл пионерите са "на хората в устата" от 1993 г., макар фронтменът Джонатан Дейвис да отбелязва, че били по-скоро фънк, отколкото метъл банда. Korn има 3,4 милиона последователи в Spotify, което е, меко казано, забележително за жанра.

 

Макар и леко изненадващо, Топ 5 на хеви метъла се оглавява от Metallica.

Да, да - и вечният съперник Megadeth също е в тази подгрупа. Веднага след Manowar (?!?, хммм).

"През годините "Металика" надживя всичко - трагичната смърт на Клиф Бъртън, фиаското с Napster, пиенето на Хетфийлд и няколко промени на състава. Много фенове се почувстваха ощетени, когато смениха стила с албумите Load и Reload, но мнозина от тях се върнаха със St. Anger”, отбелязват съставителите на чарта.

Ето как сегашният състав изпълнява Blackened - песен от несъвсем близката 1988 г.

 

SLAYEEEEEEEEERRR!!!

Съвсем плитко видим е заговорът - че авторите на класацията нарочно са "отклонили" титаните от Metallica и Megadeth към горния поджанр, за да се освободи нишата, в която Slayer да блестят първи. И не - няма място за сравнение с Testament, Anthrax или който и да било друг...

Още по-вълнуващо е, че пасажът за Slayer, които си взеха сбогом с голямата сцена в края на м.г., е илюстриран с това им изпълнение от Националния стадион "Васил Левски" от 2010 г. - с незабравимия Джеф Ханеман и тътена зад барабаните на Дейв Ломбардо.

 

Дет метъл - Amon Amarth.

Тук едва ли има кой знае каква изненада. Освен, че "викингите са страхотни", от тази класация следва още един забележителен извод - че на второ място е банда, предвождана от жена вокал.

 

Пауър метъл - не, не са Helloween, други са. 

Това име на жанр сякаш е измислено за германци, която свирят като изоглавени, пеят във височините на летящ изтребител от Луфтвафе, а барабанистите им стрелят като... Хайде стига с аналогиите. Затова пък на върха са шведи.

И още нещо любопитно - Sabaton се увлича по исторически битки в текстовете си и вината за това е на Стивън Спилбърг. Просто вокалът Joakim Brodén гледал "Спасяването на редник Райън" и така тръгнало всичко.

 

Симфоник метълът предлага единствената класация, по-скучна и от формула 1, докато Михаел Шумахер караше.

Всички други разкошни певици - и Шарън ден Адел на Within Temptation, и Лори Люис от Therion според повечето фенове, могат само да се борят от второ място нататък.

На върха са Nightwish - независимо с коя вокалистка: с "новата" (Флоор Янсен) или "старата" Таря Турунен, която пък сама присъства в класацията като име.

Насладете им се с това кинематографично парче от концерт в Буенос Айрес:

Оригинала на класацията може да намерите тук.

Втората част от класацията - в линка отдолу: