Вчера Клуб Z ви запозна с първата част на метъл класацията, изготвена за миналата година от www.viberate.com. Макар леко да я "прекръстихме" - тя все пак е за най-успешните групи (а не за най-стойностните) и отразява броя последователи в социалните мрежи и музикалните стрийминг платформи.

Та, според нея най-голямата алтърнатив метъл група е Korn, най-яката хеви банда - Metallica, най-великите трашъри са Slayer, детаджии - Amon Amarth, пауър стилът се доминира от Sabaton, а исполинката Флоор Янсен от Nightwish стърчи като холандски фар без конкуренция на върха на симфоник поджанра.

Днес продължаваме ето така...

Британците Electric Wizard доминират в сегмента doom/sludge.

Бзспорно страшно интересна банда! Обърнете внимание на броя слушания в Spotify и освен това не забравяйте, че спектаклите им на живо често са разпродадени напълно.  А вокалът Jus Oborn иронично отбелязва, че благодарение на алкохола и наркотиците нямат нужния успех и са "най-великата банда, за която никога не сте чували".

Фолк метълът според тази класация се доминира от испанци - Mägo de Oz.

Тук обаче са и монголците от The HU, за които в Клуб Z вече четохте, както и финландците Корпиклаани - да, да, онези с акордеона и водката.

Насладете се обаче на победителите, които на практика са група от 1988 г., но под името "Трансилвания". Независимо как ви звучи симфоник - фолк метъл от Испания:

 

Готик метъл, о, готик метъл, що не си симфоник! (ако перефразираме недотам изтънчената песен за червеното и бялото вино).

Ако има нещо, което няма как да не признаем на създателите на класацията, е че в никой случай не са дискриминирали дамите, напротив. Затова тук начело е Lacuna Coil. Е, и заради 690-те си хиляди слушатели месечно в Spotify също така.

Италианците са "в мача" от 1994 г., но наистина избухнаха през 2012-а с албума Dark Adrenaline. Като слушаш колко много свирене, пеене, саунд и въобще - яко бачкане, има тук, неволно си казваш: ех, защо и автомобилостроенето им не работеше така!

 

Сред веселяците, които си вадят хляба в ковчези и с тежък грим в предимно тъмни стаи, доминират Behemoth.

Поляците от тази група още от зората си през 1991-ва завиваха от блек към дет, но се върнаха към черните корени през 2014-а година с един албум. Сигурно ще сте ужасно затруднени и никога няма да отгатнете заглавието му - казва се The Satanist.

Именно оттам е и тази жизнеутъврждаваща мелодийка, сякаш писана само за релакс по домашни чехли с чаша арманяк в неделния следобед:

 

Груув метълът има ужасно много почитатели в България. Немалко доказателство е, че предстоящият концерт на Five Finger Death Punch с Megadeth в Арена "Армеец" комай е разпродаден.

Именно бандата на Айвън Мууди, която заради него а-ха да се разпадне през 2016-а, води този чарт. А Филип Анселмо е... хм, пети. Да го отдадем на далеч по-скорошното появяване на формацията му с The Illegals (които, между другото, също са се запътили към България тази година, б.р.).

Ето ви една песен с над 100 милиона гледания в YouTube. Дето се вика, и Миле Китич трудно прави толкова...

 

В жанра metalcore/deathcore доминират любимците на девойките (пък може би и не само - знае ли човек) Bring Me the Horizon.

Каквото и - да му се не види! - да означава определението, с което ги описват: the world’s most fashionable band. Явно времето на легенди, облечени като Кийт Ричърдс, или - не дай си, Боже - като Кърт Кобейн безвъзвратно е отминало. Точка!

 

Друг силно обичан у нас стил - прогресив метъл. И други легенди, които тук могат да напълнят голяма зала, макар разглезената западна аудитория отдавна да ги изтиква към по-малки арени и клубчета.

Каквото и да кажем за Dream Theater, все ще е или малко, или излишно, или и двете. Заслужава обаче да отбележим, че шапки-долу заслужава и конкуренцията в този сегмент: Mastodon, Gojira, Opeth и Meshuggah.

Ето малко брутална класика от годините с Майк Портной зад барабаните.

 

"Метълът си е отделен остров от подвидове, най-често отхвърлящи всякакво сътрудничество с други жанрове. Феновете на метъла могат да бъдат взискателни, обсебени, дори обидно държащи се на моменти. Но се знае, че те са изключително лоялни и вярно купуват албуми и всякакъв друг мърчандайз от любимите си групи. Дори ако първо са изтеглили някое копие незаконно - пишат в края авторите на тази класация. -

Даже жанровете, които би трябвало да са ъндърграунд - като блек или дет метъл, днес са почти мейнстрийм. Което пък не се харесва на всички почитатели, но със сигурност помага на бандите да си плащат сметките. И най-важното - им помага да се фокусират само върху музиката си, което е трудно, ако ходиш 8 часа на работа и после трябва да репетираш, да обикаляш на турнета и да пишеш нови песни."

Оригинала на втората част на класацията може да видите тук.