Новият коронавирус, който тръгна от Китай и към момента е взел живота на поне 56 души в страната, може да се предава от човек на човек и преди носителят му да има симптоми, че е болен. Неприятната новина съобщи днес министърът на здравеопазването на Китайската народна република д-р Ма Ксиаоуей. 

Старшият съветник по здравеопазване в САЩ обяви в отговор, че вестта тотално променя ситуацията. 

“Когато чух това си помислих: "Това е много по лошо, отколкото си представяхме. Това означава, че инфекцията е много по-заразна, отколкото си мислим от самото начало", заяви д-р. Уилям Шнафнър, дългогодишен консултант на центровете по контрол на заразите и превенцията им, цитиран от Си Ен Ен.

В САЩ има три потвърдени случая на заразени с новия коронавирус - в щатите Вашингтон, Калифорния и Илинойс. Вирусът вече е засечен и потвърден в Хонгконг, Макао, Тайланд, Австралия, Малайзия, Сингапур, Франция, Япония, Южна Корея, Тайван, Виетнам, Непал. Тази сутрин се появиха съобщения и за по един случай в Португалия и Испания, но тази информация още не е потвърдена официално. 

Ако китайският министър е прав, то за около две седмици хора, които дори не подозират, че са заразени, могат да разпространят вируса. Заболелите в Китай вече са хиляди, градът, в който първо се установи наличието на инфекция - Ухан - е блокиран, а общият брой на хората, които не могат да пътуват от мястото, на което са в Китай, е над 60 млн. души - заради карантина. Блокирани са и хиляди чужди граждани. 

На различни места в страната, в това число и в столицата Пекин, се взимат всякакви мерки за ограничаване на движението на хора в цел да не разпространи вирусът. И тържества за китайската нова година бяха отменени. Южната китайска провинция Гуандун, която е с най-голямо население, задължи днес своите над 110 милиона жители да носят предпазни маски, за да не се заразят с епидемичната вирусна пневмония, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес. 

Тайван пък спря издаването на визи за пътуване на китайци. 

По-рано през деня днес Китай забрани продажбата на диви животни. Появи се и информация, че не е невъзможно вирусът да е тръгнал от змия - т.нар. китайска кобра.

Евакуация за български ансамбъл от Пекин

Предсрочно от Китай се прибира българският ансамбъл “Петрич”. Той е бил в Пекин по покана на район Чаоян за представления в рамките на фестивал по случай Китайската нова година, съобщиха от МВнР.

След като празниците са отложени поради указания от Пекинска община за спиране на масовите прояви на територията на столицата заради плъзналия в държавата коронавирус, 22-та българи са изявили желание да се евакуират от съображения за сигурност и да се приберат предсрочно у нас.

МВнР следи ситуацията в Китай и оказва всякакво съдействие на сънародниците ни там.