Контраразузнаването е интелектуална игра и изисква висок професионализъм и майсторство. Това заяви тази сутрин пред Нова бившият директор на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) Владимир Писанчев, който беше поканен да коментира последния шпионски скандал между България и Русия. 

Припомняме, че миналата седмица Прокуратурата в София съобщи, че е образувала производства за шпионаж срещу първи секретар на посолството на Русия и служител в търговското представителство на Москва.

Въпросният първи секретар в консулския отдел "е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната", посочват от държавното обвинение. Вторият пък е търсил информация "сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва", става ясно още от съобщението на прокуратурата.

В момента от прокуратурата текат минимум още два "шпионски" сюжета. Единият е, че вчера бяха обявени трима руски граждани, които евентуално имат съпричастност и са получили обвинения за опит за убийство на Емилиян Гебрев, сина му и техен служител.

Другото е скандалът с движение "Русофили", по който внасяне на обвинителен акт все още очаква Николай Малинов - бивш депутат и идздател на "Дума".

"Вероятно става въпрос за случаи от последните 6 месеца. Екстрадицията на тези дипломати, Скрипал, отравянето на Гебрев са три отделни случая. Не могат да се разглеждат по един похлупак. За първи път от 1989 година имаме досъдебно дело за шпионаж", заяви днес Писанчев. 

Той похвали прокуратурата и следствието като обясни, че преди се е бягало от такъв тип скандали, но сега - действията показвали професионализъм, но публиката виждала само върха на айсберга. 

По думите му - начинът, по който са действали руските шпиони е стандартен.

"Това е практика на разузнаването – да създава легенда за своите т.нар нелегали. Изпраща се агент в чужда страна. Той няма дипломатически имунитет. Създава си име, професия и започва да работи. Може да е с български документи, може да се от трета страна. Може да е български гражданин, може и да не е"

Освен това, според Писанчев, имало "нелегали", които са стигали до много високо ниво - заместници, работещи в министерства. Това обаче не се отнасяло за България.