Българската стопанска камара (БСК) се солидаризира с исканията на бизнеса за безсрочно отлагане на т.нар. наредба за касовите апарати. От Камарата, която нееднократно е изразявала позиции относно нормативния акт, настояват той да не влиза в сила поетапно от началото на следващия месец, както е предвидено, а когато всички спорни моменти бъдат изчистени. И призовават властите да не оставят "извън закона хиляди коректни търговци". 

Влизането в сила на промените в Наредба Н-18/2006 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства бе неколкократно отлагано, като този път от финансовото министерство посочиха, че повече отсрочка няма да има. Голяма част от бизнеса обаче, най-вече малкият и среден бизнес, заявява, че няма да може да се справи с изискванията на наредбата в така поставения срок, както и че тя води до допълнителна финансова тежест за фирмите.

На фона на нерешените проблеми, предстои на 31 януари т.г. (за складовите програми) наредбата да влезе в сила, а за всички поголовно - на 31 март.

"Този факт отново провокира вълна от социално напрежение. Ето защо, БСК подкрепя справедливите искания на протестиращите браншови организации, вкл. за отлагане влизането в сила на действието на Наредба Н-18 до изчистване на всички основни проблеми, касаещи прилагането й", посочват от Камарата в становище.

Оттам допълват още, че подкрепят и исканията на ресторантьори, хотелиери и собственици на заведения да не бъдат санкционирани със затваряне на обектите до 30 дни без вината им да е доказана. 

Става въпрос за два члена от Закона за данъка върху добавената стойност, които сега ореждат запечатването на обекти при неиздаване и на касов бон. От Българската асоциация на заведенията дават пример с това, че ако недобросъвестен сервитьор реши да си прибере парите от клиента в джоба и съответно не издаде касова бележка, то на запечатване в срок до един месец подлежи цялото заведение, от което търговецът губи.  

"Вярваме, че хиляди коректни търговци няма да бъдат оставени "извън закона" на 1 февруари 2020 г., въпреки времето, усилията и средствата, които са вложили, за да изпълнят изискванията на Наредба Н-18", посочват от БСК.

За сряда пред сградата на Народното събрание е насрочен протест на инициативен комитет, обединяващ представители на на хотелиерския и ресторантьорския бизнес, като миналата седмица организаторите се заканиха, че на митинга може да излязат 10 000 души.