След ден мълчание Леброн Джеймс написа послание в социалните мрежи към загиналия си приятел, съперник и съотборник Коби Брайънт, който в неделя си отиде при катастрофа на хеликоптера му недалеч от Лос Анджелис.

Общо деветима души се простиха с живота, а сред тях и дъщерята на легендата на НБА Джиана.

Иронията е, че по-малко от денонощие преди трагедията Джеймс измести Брайънт от третото място във вечната класация на реализаторите на Националната баскетболна асоциация. Дори последният пост на Коби в туитър беше посветен на това - той топло поздрави Краля. Става ясно, че часове преди Коби да си отиде от този свят двамата са имали телефонен разговор.

След това Джеймс се качва на самолета от Филаделфия за Лос Анджелис и там научава шокиращата вест.

"Не съм готов, но ще пробвам. Човече, седя си тук и опитвам да напиша нещо за този пост, но всеки път започвам да плача при мисълта за теб, Джиджи и за приятелството, свързаността и братството, които имаме, пише Леброн под снимка на двамата олимпийски шампиони с тима на САЩ. - Чух гласа ти в неделя сутринта преди да отлетя от Фили обратно за Ел Ей. Нямаше как да ми мине и мисъл през главата, че това ще бъде нашият последен разговор.

Сърцето ми е разбито и съм ужасен, братко мой.

Обещавам ти, човече, ще продължа твоето дело. Означаваш толкова много за всички нас тук. Моля те, дай ми сила отгоре и се грижи за мен. Нося те в себе си. Искам да кажа още страшно много неща, но сега не мога, не мога да се справя. Докато не се срещнем отново, братко мой!"

Леброн и Коби са играли заедно само в един отбор - националният тим на САЩ. Те бяха съперници в НБА, но след като Брайънт (41 г.) приключи със спорта Джеймс премина в отбора, в който приятелят му прекара цялата си професионална кариера - "Лос Анджелис Лейкърс".

Върви подписка ликът на Брайънт да се използва в ново лого на НБА. Тя събра вече над 1 милион подписа.

Смъртта на идола беляза и предстоящия в неделя финал по американски футбол Супербоул. На срещата с медиите играчи и от двата отбора признаха колко голямо влияние за кариерата им е оказал Коби и че продължават да се чувстват зле.

Продължава да се разследва причината за катастрофата на личния хеликоптер на звездата. Ясно е, че е имало гъста мъгла, но пилотът е бил достатъчно опитен и квалифициран. Той е трябвало да отведе Брайънт и спътниците му на турнир по баскетбол, на който Джиана и нейна съотборничка е трябвало да играят в един от отборите на школата му "Мамба академи".

В последното си съобщение до контролна кула в района пилотът Ара Зобаян е казал, че опитва да се справи с облаци, летейки ниско над земята, за което е бил и предупреден.

Когато след това е запитан какво смята да предприеме нататък, отговор не е последвал. За последно хеликоптерът се появява в радара в 9:45 часа местно време. Две минути по-късно от земята е регистрирано телефонно обаждане на 911 за катастрофа в района на Калабасас, на около 20 км от Лос Анджелис.

Планински колоездачи заявили пред американски медии, че хеликоптерът рязко е поел надолу преди да се разбие. След експлозията те искали да отидат до мястото, за да окажат помощ, но бързо си дали сметка, че няма как да има оцелели.