Най-сетне шоу за по-младите зрители! Ефирът прелива от политика, включително и Би Ти Ви – затова новото шоу с водещия Николаос Цитиридис е приятна пауза от проблемите, с които ни занимават целодневно медиите. Липсва и най-важното, заради което това шоу може да има успех (или да се провали) – безпардонния хумор, налаган 20 години от не едно шоу на същата тази телевизия и превърнал се в еталон.

Реакциите след първото издание с Цитиридс са на крайно одобрение и пълно отрицание. Това е напълно обяснимо. Огромни бяха очакванията как ще изглежда този час по Би Ти Ви – и изненадата е голяма. Ново лице, позитивно излъчване, мярка в хумора. Шоуто категорично търси съвсем ново звучене.

Би Ти Ви очевидно залага на бъдещето, търси вниманието на по-младата публика. Не само защото водещият е едва на 25 години. Хуморът, начинът на общуване със зрителите пред екрана и в студиото, сценографията, тематиката – във всичко е търсен път към младите хора.

И все пак има риск – хуморът в шоуто на Цитиридис не е от предлагания досега на широката публика, не е вулгарен, нито просташки. Ако публиката избяга от Слави заради безцеремонните шеги и имитации, завръщането ѝ към по-елегантния хумор първоначално може да бъде проблем – защото 20 години простотия в ефира със сигурност са нанесли поражения върху вкуса на масовия зрител.

Новото шоу на Цитиридис избягва и силно експлоатираната от Трифонов патриотарщина, щетите от която доведоха до редица демонстративни прояви по площади, реки, езера, басейни… В новото шоу липсват и политическите теми от деня – глътка свеж въздух от злободневието, което прелива от ефира. Шегите на Николаос са премерени – нито прекалено сложни, нито прекалено плоски.

Цитиридис, разбира се, все още не знае какво да прави с ръцете си, явно продължава да е под влияние на стендъп маниерите, но това е дреболия пред съдържанието, което предлага новото шоу.

Гостът – необичайно е да избереш Юлиан Вергов отново, след като бе първи гост и в първия брой на друго токшоу, започнало наскоро. Вергов е актьор и за него това бяха две различни роли. При Дони беше небръснат, небрежно облечен, дистанциран и въздържан. При Цитиридис беше в бяло, докато не скочи в историята за една тоалетна… И въпреки това може би трябваше да бъде поканен в Би Ти Ви след няколко месеца. Колкото и да са харесвани, обикалянето на някои лица от телевизия на телевизия отблъсква публиката – и за съжаление този обратен ефект продължава да не се забелязва от медиите. Не се отчита като минус и от хората на изкуството, които се заблуждават, че когато имат да продават билети за ново представление, трябва да дадат колкото се може повече интервюта.

В разговора си с госта Цитиридис се подхлъзна по практиката на Слави Трифонов да дърпа вниманието към себе си – а при него това се случваше заради егото му, но най-вече заради неумението му в този жанр и отказа му да овладее занаята. Това обаче е първо шоу за Цитиридис, логично е да говори за себе си, тъй като е непознат за публиката и трябва да се наложи пред нея. Дано скоро го видим и като журналист.

Главен сценарист на шоуто е Иван Марков, работил в „Господари на ефира“, „Комиците“ и „Пълна лудница“. Писал е сценарии за киното („Маймуна“). Автор е на два романа и сборник с разкази. Бил е фотограф на списание „Егоист“, завършил е фотография. Роден през 1965 г. Хубаво е, че е от друго поколение и внася баланс в комбинация с младия водещ.

Цитиридис също е сценарист. Първоначално е бил в сценарния екип на шоуто – и след кастинг, в който са пробвани над 40 души, между които актьори и журналисти, екипът избира Николаос. Водещият ще участва и занапред в писането на сценария – така няма да срича, четейки текста на аутокю, както се случваше с някои непрекъснато в последните години. А и ще бъде подготвен по темата, за която говори – също рядкост при водещите в родния ефир.

Каквото и да говорим, все още сме видели само един брой от това шоу. Не знаем дали освен просташкия хумор и политиката Цитиридис ще избягва и чалгата. Ако е така, можем да пожелаем „добре дошли“ на Би Ти Ви обратно в добрия вкус! Дано не е станало твърде късно…

Площад Славейков