Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи днес да се създаде държава Палестина със столица в Източен Ерусалим. Палестинците обаче нарекоха обявеното му в подробности предложение като "политически цирк" и "измама".

"Картата ще удвои териториите на Палестина и ще осигури палестинска столица в Източен Ерусалим, където Америка гордо ще открие посолство".

Това Тръмп каза по време на съвместно изявление с премиера на Израел Бенямин Нетаняху, в което бяха изложени основните характеристики на "споразумението на века" за Близкия изток - план, с който да се прекрати конфликтът между Израел и Палестина.

Ерусалим - неотделимата столица на Израел

Все пак Тръмп на два пъти подчерта:

"Според тази визия (плана) Ерусалим ще остане неотделимата столица на Израел".

И  допълни с полушеговит тон: "Но това не е голям проблем, защото вече го направихме. Аз го направих и така ще си остане".

В типичния си стил Тръмп не пропусна да се похвали.

"Не бях избран да върша дребни неща или да игнорирам големи проблеми".

Малко след това президентът изброи някои от причините, които го превърнаха в любимец на Израел. 

"Направих много за Израел – преместих посолството в Ерусалим. Припознах Голанските възвишения и най-важното – напуснах ужасното ядрено споразумение (с Иран - б.р.)“.

Думите му предизвикаха бурни ръкопляскания в залата, след което Нетаняху с доволна усмивка се здрависа с американския президент.

Последната възможност на Палестина

Малко след това Тръмп разхлади страстите като заговори за Палестина.

"Затова трябва да направя много и за палестинците, за да бъде честно. Искам тази сделка да е добра и за тях. Днешната сделка е историческа възможност за палестинците да постигнат самостоятелна независима страна. След 70 години на малко напредък, това може да е последната им възможност", сподели Тръмп. 

Тогава президентът представи и други предложения за палестинците.

"Визията ни ще достави 50 млрд. долара в новата Палестинска държава. Всяка държава иска това да се случи", увери той. "Борис (Джонсън британският премиер - б.р.) се обади, толкова много се обадиха. Всички искат това да се случи".

Според Тръмп, ако всичко мине по план, след 10 години в Палестина ще бъдат създадени 1 милион нови работни места, бедността ще се понижи двойно, а БВП ще се увеличи "двойно, дори тройно".

"Нито палестинци, нито израелци ще бъдат прогонвани от домовете си", допълни държавният глава на САЩ.

Президентът посочи, че Израел е готова за четири години да прекрати изграждането на селища, докато споразумението бъде първоначално разгледано от Палестинската автономия и впоследствие - обсъдено между участничките в конфликта.

Президентът се похвали с размера на споразумението, което демонстрирало твърда готовност да се реши проблемът.

"Нашият план е 80 страници и е най-детайлното предложение до този момент", заяви Тръмп. "Комплексните проблеми се нуждаят от нюансирани решения", допълни президентът.

Президентът благодари не само на Нетаняху, но и на лидера на опозицията в Израел Бени Ганц за това, че също подкрепя мирното предложение въпреки разногласията между двамата.

Нетаняху за Тръмп: Най-добър приятел в историята на Израел

В доста по-краткото си изявление Нетаняху благодари на Тръмп за ролята му при създаването на плана и за многократно изразената подкрепа към Израел.

"Това е велик план за Израел, това е велик план за мира. Честно казано, г-н президент, предвид всичко, което свършихте за Израел, не съм изненадан. Вие сте най-добрият приятел в историята на Израел от Белия дом", сподели Нетаняху.

След това министър-председателят, който определено се нуждае от външна подкрепа, за да успокои страстите у дома, където срещу него се води разследване за корупция, изрази готовност да преговаря с Палестина.

"Г-н президент, заради това историческо признание и защото вярвам, че вашият план за постигане на мир е достатъчно балансиран в частта, където останалите планове са се проваляли, съгласявам се да преговарям за постигане на мир с палестинците на основата на вашия план за мир", заяви той.

Реакция на Палестина

Пратеникът на Палестина в Обединеното кралство Хусам Зомлот определи споразумението на американския президент за "политически цирк" и "измама".

"Президентът Тръмп току-що уби възможността за преговори на принципа "две държави, два народа" (two state solution)", сподели той в ефира на Си Ен Ен.

Според Зомлот "премирът на Израел вече си е прибрал Ерусалим, всички селища, Йорданската долина, която е повече от една трета от окупирания Западен бряг". 

Зомлот настоява, че има само един път към мира.

"Израел трябва да прекрати окупацията, която започна през 1967 г. (Шестдневната война). Толкова е просто", заключи той.

Палестинското ислямистко движение Хамас, което управлява в ивицата Газа, днес също отхвърли мирния план на Тръмп и Нетаняху, съобщиха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Официален представител на Хамас окачестви плана като "конспирация" и увери, че "са отворени всички варианти за отговор".

"Ние сме сигурни, че палестинският народ няма да позволи на тези конспирации да минат, така че всички опции са отворени", заяви Халил ал Хая. Той добави, че Израел и САЩ "ще понесат отговорността за това, което са сторили".

В представения от Тръмп план се предвижда Ерусалим да бъде "неделима" столица на Израел, като същевременно се открива пътя за създаване на палестинска държава със столица Източен Ерусалим, припомня Франс прес.

Друг официален представител на Хамас окачестви предложенията на Тръмп за Ерусалим като "абсурдни".

"Ерусалим винаги ще остане палестинска земя", заяви Сами Абу Зухри, цитиран от Ройтерс.