"Ако трябва, ще му осигурим психологическа помощ."

Така главният прокурор Иван Гешев коментира иронично изявленията на бизнесмена Васил Божков от тази сутрин, че го е страх да се върне в България. Обвинител №1 каза, че няма от какво да се страхува бизнесменът.

Гешев направи изказването си на влизане на заседанието на Пленума на ВСС, който традиционно се провежда в четвъртък.

Както Клуб Z вече писа, Васил Божков обяви , че е в чужбина, а от няколко дни повтаря, че не знае какво става и че не е търсен от никого. 

"Аз не се срещам с олигарси", коментира в отговор днес Гешев.

И продължи с още нещо любопитно:

"Имам покана... Не покана - обаждане имах и от - мисля, че ... кой беше в кабинета - как се казваше - Златев мисля, че беше. Аз с такива хора не се срещам!"

На уточняващ въпрос - с кого тогава се среща, отговори:

"Аз съм обикновен човек и се срещам с обикновени хора. И ме интересуват проблемите на хората! Работата на прокуратурата е да решава проблемите на обикновените хора", посочи пътя на прокуратурата Иван Гешев.

Той повдигна завесата и около появилата се в съответните правилни медии информация, че президентът Румен Радев е търсил контакт с него след обявяването в понеделник на питането да КС.

"Не може главният прокурор да бъде привикван с есемеси от едно лице - вероятно същият Митко, на който вероятно президентът Радев казва да смачка проверката на антикорупционната комисия по отношение на съпругата му. Мисля, че бях ясен", коментира още Гешев.

Той отказа да коментира подробности и да разкрие какво е пишело в съобщението.

"Сега въпросът е да си отговорим на въпроса: олигарсите ли са жертвите!", заключи Гешев.

Иначе, както Клуб Z писа, обвинител № 1 от вчера е на вълна "криминалния преход", който е коментирал много пъти и преди това.

"Искаме този криминален преход да свърши. Не може плюсовете да са само за едни - за богатите. Ние не преследваме само богати хора, но всеки трябва да си спазва задълженията. Не може да дължиш на държавата общо 559 млн. лева за всички лотарийни игри за една година, което е по 100 лв. към всяка пенсия за една година и да казваш, че си репресиран, както сигурно ще стане.“

Гешев поясни още, че прокуратурата не е против богатите, но...

"... Нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато са налице доказателства, спрямо всяко едно лице в България, без да има значение каква позиция заема."

"Ако сте обективни, виждате, че правим разследване на хора с големи финансови възможности. Това се прави качествено - политика на прокуратурата е. Димитър Желязков беше в Турция - сега е подсъдим, Арабаджиеви бяха издирени и в момента са подсъдими. Баневи и Миню Стайков - също. Наблюдаващите прокурори ще изправят пред съда и Божков, ако е виновен. Това е поредният български олигарх, който бяга от България, ако няма какво да крие, нямаше да бяга", заяви вчера Гешев.

И още:

"Време е този криминален преход да свърши. Време е да кажем стига и прокуратурата го прави и ще го прави по отношение на всички лица, които са нарушили закона. Не може задълженията да са за хората с по-малките възможности, а богатите да не ги спазват. А основното е да си плащаш данъците“, коментира още главният прокурор пред медиите, след като ръководи заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).