На първа инстанция обвиненият в убийството на 6-годишното момиченце от село Сотиря днес чу най-тежката присъда в нашето законодателство - доживотен затвор без право на замяна.

Зверското престъпление бе извършено на 15 август миналата година, близо до дома на детето, напомня бТВ. 21-годишният Мартин Трифонов беше признат за виновен в три тежки престъпления - убийство по особено жесток начин, блудство и опит за изнасилване на детето.

Според съда деянието е извършено по особено жесток и мъчителен начин и въпреки самопризнанията на убиеца, му наложи най-тежката присъда. В съдебната зала обвиняемият запази пълно мълчание, като отказа право на последна дума.

В 15-дневен срок защитата му може да обжалва наказанието.

Мартин днес влезе в съдебната зала в инвалидна количка. Той беше прострелян в крака при залавянето му на 16 август миналата година.

Протестите именно след това престъпление доведоха до законова поправка в НК, която елиминира възможността той задължително да получи от съда 1/3 намалена присъда заради факта, че е направил пълни самопризнания. Мартин избра друга опция за съкращаване - да се признаят за валидни всички доказателства от досъдебното производство. Но това не му носи "бонуси"...

Доживотната присъда в съдебната зала днес е била посрещната с аплодисменти, допълва медията.

Един от първите, които пък вероятно попадат в обсега на променения закон, е Викторио от София, който застреля жената, с която живее и бебето си - той отказа да прави самопризнания.