С гигантска разправия между двете фамилии завърши днес първото дело за убийството на младата Дарина Министерска и дъщеричката й Никол от бащата Викторио Александров през м.г.

Роднините на застреляната твърдят, че на извеждане от залата след края на съдебното заседание Викторио, който неизменно пребивава в ареста от 29 октомври м.г., се е обърнал към бившите си "тъст и тъща" - с ехидна усмивка и с думите: "Идвам!"

Двете фамилии се развикаха в залата с взаимни обвинения, чуха се упреци към съда, че тази отявлена заплаха не се добавя в протокола, но на практика съдия Иван Коев вече бе закрил съдебното заседание.

Родителите на жената се изнизаха покрай журналистите безмълвни...

Всъщност заканата ва Викторио едва ли ще е лесноосъществима: ако бъде признат за виновен, той ще е сред първите "клиенти" на приетата на 9 октомври тази година промяна в законодателството - че при случаи на умишлено убийство и самопризнания пред съда вече магистратите не са длъжни да постановят наказание с 1/3 по-ниско. Тя стана именно под обществен натиск след случая на убито малко момиченце в с. Сотиря.

Днес при старта на т. нар. разпоредително заседание (на което се уточняват именно детайлите по делото: за връщане ли е, на този съд ли е подсъдно, има ли нужда от "закрити врати", а също и въпросното съкратено следтвие, б.р.) също имаше обществен натиск. Над 30 близки на застреляната млада жена и дъщеричката й се събраха пред Съдебната палата, макар да не казаха какво конкретно искат, след като поправката така или иначе е вече факт.

Стана ясно, че родителите на Дарина - Георги и Ваня Министерски се конституират като частни обвинители, а предявяват и граждански иск всеки по 250 000 лв, т.е. общо половин милион.

Интересно е, че техните адвокати Иван Иванов и Петър Китанов станаха причина съдът да не стартира делото по другата възможна "съкратена" опция - когато страните признават всички показания на свидетели и експертизи от досъдебното производство и така те да не се повтарят пред съда. Прокуратурата и защитата на извършителя напротив - бяха единомислени, че делото може да върви по тази точка. Защитниците държали само на разпит на експертите, изготвили съдебно-психиатричната експертиза на клиента им.

След малко над година в ареста бившият сотаджия Викторио изглежда неузнаваем и отслабнал с поне 30-ина килограма.

В рамките на днешното заседание адвокат Петя Шопова, която защитава Викторио, направи и 2 доказателствени искания - първо да се разгледа фейсбук профилът и комуникациите на Дарина за два месеца преди убийството, и второ - да се види дали се е водила фиктивно на работа. Това щяло да осветли мотивите и да се разбере , че "той е полагал усилия" за съвместен живот... 

Тук я контрира адвокатът на родителите на убитата:

"Предположих, че ще се прави опит настоящото наказателно дело да придобие бракоразводен нюанс – кой какви отношения с кого е имал", каза Иванов.

В крайна сметка двамата наети от семейството на Дарина юристи отбелязаха, че досега нито веднъж "авторството на престъплението нито е признато от подсъдимия, нито е отречено". Бившият главен секретар на МВР Коста Богацевски, който защитава 27-годишния мъж, обаче се възпротиви, че клиентът му бил признал деянието (но само пред разследващите органи, б.р.).

Това наложи личен диалог между съдия Коев и Викторио, на което да му разясни, че опцията за самопризнания съществува в НПК:

 - Адвокатите разяснили ли са ви - имате възможност да признаете изцяло фактите в обвинителния акт, като се съгласите да не се събират доказателства.

(На това Викторио остава безмълвен и се консултира със защитниците си.)

- Ама нали е отменен - отбелязва вместо него адвокат Шопова.

- Да – той е изменен, но все още съществува възможност подсъдимият да признае изцяло фактите - отбелязва съдията.

- ...Но не може да се ползва от благоприятните последици - настоява защитничката. - Затова предлагаме делото да си тече по общия ред."

Така Викторио на практика отказа да направи самопризнания с доказателствена тежест пред съда.

Пред журналистите в залата той само обяви:

"Направихте един педофил национален герой", явно визирайки бащата на убитата Дарина и дядо на убитата му дъщеричка.

На делото присъства и пострадалият таксиджия Петьо Павлов. Той нямаше никакви претенции - не иска да е частен обвинител и няма финансов иск.

В крайна сметка съдията се съгласи с искането на защитниците - делото ще върви по общия ред с разпит на всички посочени свидетели и експерти. А дали ще се удовлетворят питанията за фейсбука на убитата и пр., ще се реши в рамките на същинския процес.

Той започва през януари.