Държавният департамент на САЩ отказа на журналистка на Националното обществено радио (НОР) да я вземе на борда на самолета на държавния секретар Майк Помпео за предстоящо пътуване до Европа и Централна Азия, съобщи АП. Решението идва дни, след като държавният секретар Майк Помпео се разгневи на друга репортерка на същото радио, отбелязва агенцията.

НОР заяви в изявление в понеделник, че дипломатическата му кореспондентка Мишел Келемен не е получила обяснение за отказа. Държавният департамент отказа коментар.

Асоциацията на кореспондентите в Държавния департамент заяви, че „Държавният департамент отмъщава“ на НОР. Групата поиска външното министерство на САЩ да преразгледа решението си и да позволи на Келемен да пътува с Помпео.

Помпео се вижда през илюминатора на самолета след кацането в Лондон днес. Снимка АП /БТА

В интервю в петък Помпео реагира раздразнено, когато репортерката на НОР Мери Луиз Кели го попита за Украйна и по-конкретно дали той е трябвало да защити Мари Йованович, бившата посланичка на САЩ в Киев, чието уволнение е част от доказателствата в процеса за импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

Кели каза, че след интервюто с НОР, тя е била отведена в частната всекидневна на Помпео, където той й викал „за приблизително същото време, колкото е траяло самото интервю“ и многократно псувал.

Помпео каза в събота, че Кели го е „излъгала“ и нарече поведението ѝ „срамно“. НОР застана на страната на репортерката си.

В изявлението си от понеделник групата на кореспондентите заяви, че Келемен „е перфектен професионалист, който отразява Държавния департамент почти две десетилетия. Ние с уважение молим Държавния департамент да премисли и да позволи на Мишел да се качи на самолета за това пътуване. “