Демократите най-вероятно няма да могат да призоват нови свидетели на процеса срещу президента Доналд Тръмп в Сената, съобщават днес световните медии.

За целта те се нуждаеха от гласовете на четирима колебаещи се републикански сенатори. Републиканците имат мнозинство от 53 места в 100-членната горна камара на Конгреса.

Един от четиримата, Ламар Алекзандър, обаче заяви днес, че няма да подкрепи призоваването на нови свидетели. Това означава, че процесът се движи към бързо оправдаване на Тръмп чрез гласуване по линията между партиите в Сената.

В писмено изявление Алекзандър (79 г.) каза, че Тръмп е действал неправилно, но провинението му не предполага отстраняване от длъжност (импийчмънт).

"Няма нужда от повече свидетелства, за да се докаже нещо, което вече е било доказано и не стига до високата летва на конституцията на Съединените щати за нарушение, предполагащо отстраняване от длъжност", написа Алекзандър. 

Той добави, че въпросът не е дали Тръмп е направил нещо, а дали то е осъдително и че този въпрос трябва да решат американските гласоподаватели на изборите през ноември.

Това беше и тезата, към икоято защитата на президента превключи вчера, след като демократите оказаха силен натиск Сенатът да призове като свидетел неговия бивш съветник по националната сигурност Джон Болтън.

Другите трима колебаещи се републиканци в Сената - Сюзън Колинс, Лайза Мъркоуски и Мит Ромни - казаха, че са готови да подкрепят призоваването на още свидетели.

Джон Болтън

Болтън е готов да свидетелства, но се намира под издадена от Тръмп забрана хора, които са служили или служат в неговата администрация, да сътрудничат на разследването.

"Ню Йорк таймс" съобщи за мемоари на Болтън, които трябва да излязат в книга на 17 март, където той пише, че Тръмп изрично е наредил военна помощ за Украйна да бъде спряна, докато Киев не започне криминално разследване срещу неговия вероятен съперник в изборите, демократа Джо Байдън и сина му Хънтър. Хънтър Байдън е бил част от управителния съвет на украинска енергийна компания, обект на подозрения в корупция. 

Завчера Болтън получи писмо от Белия дом, че в мемоарите му има части, които са класифицирана информация и че в този си вид те не могат да бъдат публикувани. 

Той обаче може да сподели подлежащото на заличаване съдържание в свидетелство пред сенаторите, ако те се съгласят да го призоват.