Доброволци с мининум основно образование да помагат на полицията в опазването на реда и да правят граждански арести.

Това предлагат в предложения между първо и второ четене на промени в Закона за МВР депутати от ВМРО.

Още в основата на закона се залага като една от дейностите, по които полицейските органи да опазват обществения ред: "професионално обучение на доброволци".

Те ще помагат и на пожарникарите в защита на населението, може да участват индивидуално или във "формирования". Тези "формирования" не трябва да прикриват "тайни или военизирани структури".

Има и условия за това да си доброволец. Лицето трябва да:

  • има най-малко основно училищно образование; 
  • не е осъждано за умишлено престъпление или освободено от наказателна отговорност с административно наказание;
  • не е привлечено като обвиняем или подсъдим;
  • е физически и психически здраво.

Според закона министърът ще решава с наредба как стават обучението и проверката за пригодност на доброволците. И още - редът за вписване и водене на регистрите, условията за достъп до данните в тях, организацията на дейността им, и разходите по тях.

Освен това доброволецът има право на "зачитане на личните му убеждения при осъществяването на съдействието", да има достатъчно информация и достъп до обучение. То обаче е посочено като задължително само "когато се изисква във връзка с оказваното от него съдействие".

Доброволците ще могат да охраняват, да предупреждават устно лице, "за което има достатъчно данни", че ще извърши престъпление или нарушение на реда, а дори да задържи лице в района на охраняваната си територия. Но само ако са двама или с полицай.

Те ще имат и идентификационни карти, с които са длъжни да се легитимират. И да пазят имуществото на другите, "доколкото това е възможно".