Въпреки Брекзит Еврокомисията няма да уволнява своите британски служители.

Това стана ясно днес от думите на говорителя на ЕК за човешките ресурси Балаж Уйвари.

Той припомни, че на 28 март 2018 г. Колегиумът на комисарите прие административно решение по отношение на британските служители на Комисията. Така е било изпълнено обещанието на председателя Жан-Клод Юнкер и еврокомисаря за човешките ресурси Гюнтер Йотингер. ЕК реши, че правилата за персонала й, изискващи там да работят само граждани на страни от ЕС, няма да се прилагат за британците. Изключения се правят при специфични случаи като конфликт на интереси или изъпление на международни задължения.

Днес в ЕК има 700 служители с британско гражданство, работещи с постоянни договори или наети временно, допълни Уйвари.

Журналисти попитаха дали е вярно, че от Съвета на ЕС са разпоредили на всички служители на Комисията повече да не споделят никаква информация с граждани на своята страна. Говорителката Дана Спинант отказа да коментира твърдението, но изтъкна, че няма никакви подозрения към оставащите на работа британски служители. Те няма да бъдат подлагани на никакъв специален режим в сравнение с колегите им от другите страни членки на ЕС.

За разлика от Еврокомисията групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европарламента реши да уволни всичките си британски помощници. При това те са освободени без предизвестие, пише „Политико“.

Като мотив от ЕКР изтъкнали, че „променящите се политически обстоятелства означават преструктуриране“. Според някои източници британците щели да бъдат заменени с поляци.

Някога консерваторите от Обединеното кралство бяха водещата партия в групата на ЕКР. Миналата година обаче те претърпяха поражение на европейските избори и вкараха само 4-ма евродепутати. Най-голямата делегация в групата е вече тази на полската партия „Право и справедливост“ (ПиС).

Тази нощ Обединеното кралство напусна ЕС. От Европарламента си тръгнаха всички 73-ма британски депутати.