С молебен и венци в София бе отдадена почит на жертвите на комунизма.

Венци и цветя пред мемориалната стена до НДК поднесоха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, политически лидери, граждани.

Преди 75 години датата 1 февруари влиза в българската история с най-масовото произнасяне на смъртни присъди на политици. Месеци преди и след това живота си, имуществото си губят хиляди - банкери, журналисти, учени, карикатуристи, каза в словото си Караянчева.

Всяка година си задаваме въпроса защо тази кръвожадната жестокост на палачите придобива такъв невиждан размах точно тук, в малка България, където не е имало нито масово комунистическо движение, нито масов фашизъм. Защо точно тук Димитър Пешев трябваше да получи присъдата за антисиметизъм, продължи тя. По думите й, зад тази "безпардонна" разправа стои зловеща конспирация за изтриване на паметта и историята.

България е трябвало да бъде смазана, подчерта Цвета Караянчева.

Днес, допълни председателят на парламента, все още има хора, които смятат, че Народният съд е бил необходим за времето си. Затова е необходимо да се събираме тук, на този ден.

Хора, бдете, призова тя.

От Съюза на репресираните от комунизма "Памет" настояха в столицата да има музей на антикомунизма.

Ден, в който е избита българската интелигенция, военни, политици - черен четвъртък преди 75 години, раните не са заздравели, коментира председателят на СДС Румен Христов. Трябва да помним това, което се случи, и да не го забравяме, убеден е той.

Лидерът на БЗНС Николай Ненчев връчи грамоти на хора, които имат заслуги при отстояването на човешките права, а поводът е 120 години от основаването на БЗНС. Такива отличия получиха Дянко Марков, Вили Лилков, Ибрахим Рунтев.

Ето какво написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук:

"Днес в България почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим. Точно на 1 февруари преди 75 години са произнесени присъдите на Първи и Втори състав на престъпния Народен съд. Винаги съм казвал, че демокрацията и мирът са най-ценните неща в днешния свят. Радостен съм, че сега българите живеят в разбирателство и взаимно уважение, но това не означава, че не трябва да помним подобни режими в човешката история и поуките от тях. Ето защо благодарение на усилията на правителството в новите програми за десетокласниците вече влиза изучаване на комунизма в България. Важно е да се знае цялата историческа истина за тоталитарните режими, но още по-важно е никога повече да не ги допускаме и остро да осъждаме всяко посегателство върху достойнството на човека. Поклон пред паметта на жертвите на комунистическия режим!"

 

"Демократична България" също почете годишнината:

Днес, 01.02 ,  представителите на Демократична България се прекланяме пред жертвите на комунистическия режим – най-голямото престъпно „бедствие” сполетяло България през 20 век. Отдаваме почит на оцелелите мъченици и заявяваме, че ще направим всичко основната функция на държавата да е гарантирането на живота, достойнството и основните човешки права, както и създаването на условия за свободно развитие на гражданското общество и равнопоставеност на хората.

Хиляди са убити без съд и присъда. Опитът на демократично мислещите политици, включили се в управлението, с надежда да спасят или спрат, каквото е възможно, да сложат край на разправата посредством формиране на т.н. „Народен съд“, не дава резултат. Никой от обвинените не получава шанс за справедлив процес. Когато единици са оправдани, от Москва Георги Димитров настоява за още повече смъртни присъди. На 1-ви февруари 1945 година са убити регентите и множество министри, депутати и висши офицери. Твърде скоро най-принципните демократи, противопоставили се на всякакво сътрудничество с нацистите по време на войната, отново преминават в опозиция вече на новата диктатура. Комунистическият режим арестува лидера на демократичната опозиция Никола Петков на банките на Народното събрание и след скалъпен процес го осъжда на смърт. След неговото зверско убийство десетки хиляди демократично мислещи хора са изпратени по лагери и затвори.

В много области на страната смели горяни повеждат неравна борба срещу отнемането на свободата и собствеността на гражданите. Десетки хиляди достойни граждани от всички етноси и вероизповедания биват жестоко изтезавани и малтретирани в лагерите и затворите, защото отстояват до край и не предават демократичната кауза. Икономическото и социално развитие на България безвъзвратно изостава спрямо развитите страни. Световната изолация оставя тежки белези върху две поколения българи. Но духа на българската демокрация не е пречупен, защото ние, Демократична България  пазим заветите на нашите деди и ще  бъдем двигател на демократичното развитие в България.

За това  настояваме:

-       Да се премахнат паметниците и символите на комунистическия режим.

-       Да се криминализира отричането на престъпния характер на комунистическия режим.

-       Подкрепяме изучаването на неподправената история, тази с престъпленията на комунистическия режим в училищата, за да се помни истината и никога да не се повтаря.

-       България да бъде истински демократична и правова държава, нещо което в момента реално не е.