Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила на "Нова Броудкастинг груп", собственост на компания на братята Кирил и Георги Домусчиеви, да придобие 100% от "Нет Инфо". Решението на антимонополния орган е публикувано днес, а е взето на 16 януари, става ясно от документите.

"Нова" и досега притежава мажоритарен дял в компанията, чиято дейност е свързана с онлайн медии и реклама - 70%. Останалите 30% обаче са разпределени между "Дарик радио" АД с мажоритарен акционер Радосвет Радев - 27%, и "Уеб Финанс" с мажоритарен акционер Христо Христов - 3%. Още през 2017 г. е имало намерение на миноритарните собственици да продадат дяловете си, но заради спор по цената тази сделка не се реализира, припомня "Капитал". Тогава обаче "Нова" не е собственост на Домусчиеви - сделката беше финализирана през 2019 г. Преди това имаше и друг опит - от чешкия бизнесмен Петр Келнер. Тогава обаче КЗК не разреши придобиването на тв каналите, защото можела да повлияе на конкуренцията на пазара неблагоприятно. 

Малко след като "Нова" бе продадена заедно с акциите от "Нет Инфо" на компанията на Домусчиеви, което вече не беше проблем за регулатора, през пролетта на 2019 г. избухна скандал между новите собственици и акционера Христов - по думите на последния - заради груба намеса в редакционната политика на сайтовете на "Нет Инфо". Христов беше отстранен от Съвета на директорите.

Сделката за придобиване на 100% от собствеността върху "Нет Инфо" от "Нова Броудкастинг груп" се върна в КЗК, чието решение стана известно днес, след съдебна сага. Последно през миналата есен петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) върна преписката от 2018 г. в антимонополния орган. Тогава КЗК припомни, че през миналата година е спряла производството по придобиване от "Нова" на "Нет Инфо" до приключване на съдебен спор покрай историята с Келнер. Искането пред КЗК на "Нова Броудкастинг груп" да придобие изцяло "Нет Инфо" до КЗК е от март 2018 г.

Настоящото решение на КЗК, с което вече разрешава придобиването на "Нет инфо" изцяло от "Нова", е с 33 страници мотиви, като е правен анализ на пазара. Към това производство е било прикачено и друго - заведено от конкуренти на компанията, оперираща в интернет. Според тях са налице забранени споразумения, решения и съгласувани практики и злоупотреба с монополно или господстващо положение. КЗК обаче е на обратното мнение. 

Сред целите на сделката са да се развие продуктовото портфолио и "да подобри реакцията им спрямо променящите се потребности на клиентите, като по този начин постигне подобряване на конкурентните предимства на придобиваните компании", пишат от КЗК. Според регулатора нотифицираната сделка не би могла да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, както и да застраши в значителна степен конкуренцията на засегнатия пазар в страната. По закон решението може да бъде обжалвано за неговата законосъобразност пред Административния съд – София-област, от страните и от всяко трето лице, което има правен интерес, в 14-дневен срок от оповестяването му.