Противно на широко разпространеното мнение, че Лудвиг ван Бетовен е бил напълно глух към края на живота си, американски учен твърди, че гениалният композитор все още е чувал през лявото си ухо, пише в."Дейли мейл", цитирана от БТА.

Според проучване, направено от професора по музикология Тиодор Албрикт от университета Кент, Бетовен все още е можел да чува през 1824 г., три години преди да се спомине на 56-годишна възраст.

Той е страдал от тинитус, известен също като шум в ушите. Проф. Албрикт проучил всички 139 тефтерчета, чрез които Бетовен общувал писмено с околните, когато слухът му се влошил. В тях той открил 23 отправки за това какво може да чува.

От тях станало видно, че лявото му ухо не било напълно загубило способностите си. По този начин американският професор оборва схващането, че на 44 години Бетовен вече е страдал от силно изразена загуба на слуха.

Албрикт изтъква, че великият композитор не е писал глух един от шедьоврите си - Деветата симфония. Ученият оборва и тезата, че Бетовен е дирижирал премиерата на това произведение, без да чува певците, оркестъра и финалните аплаузи.