Васил Божков може да получи резидентска виза в Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщи "По света и у нас". Според източници на медията българският бизнесмен е придобил там собственост за повече от 280 000 щатски долара. Божков притежава офиси в Дубай и Абу Даби, от които ръководи хазартния си бизнес в държави от Близкия изток. На този етап няма данни за оборота, но наличието на тази инвестиция е основания за резидентски статут.

Законът не предвижда специална закрила за притежателите на резидентски статут, но има задължение за стратегически инвестиции да се преминава единствено през съдебна процедура.

България няма двустранно споразумение за екстрадиране с Емирствата.

От 2006 година Емирствата са страна по Конвенцията на ООН за борба с корупцията и това е един от документите в Международното право, на които можем да се позовен при искането за екстрадиция. Още повече, Божков е обвиняем за ръководител на Организирана престъпна група, в която дейност съществуват и корупционни престъпления - т.е. даване на подкупи.

В Обединените арабски емирства има Закон 39, който казва как се осъществяват екстрадициите. С държавите, с които няма споразумение прилагането на този закон се съобразява с принципа на реципрочност в международното право.

 

Искането трябва да бъде придружено с копие на личните документи на чужденеца, приложимия закон на искащата страна и копие на разследването за обвиняемия или съдебното решение за осъдения. Всички документи трябва да са преведени на арабски език.

Искането се разглежда на две инстанции. Първо в компетентния съд - в случая това е наказателния съд на Абу Даби. Решението може да бъде обжалвано пред Апелативния съд, който се произнася окончателно.

Емирствата не екстрадират свои граждани. Отказва се ако искането е за престъпление по политически подбуди, при нарушаване на военната повинност, ако целта на искането е преследване или наказание заради раса, религия, националност и политически възгледи.

Ако разследването е прекратено, има оправдателна присъда или е излежал наказанието си - тогава също се отказва екстрадиция. Има и режим на отхвърляне - ако е изтекъл давностният срок за налагане на наказание и ако има опасност чужденецът да бъде изтезаван или в искащата страна се прилагат жестоки наказания.

Има възможност за алтернативно решение и то е т.н. "проява на добра воля към искащата държава". Ако то се приложи очакването е, че при искане екстрадиция пък от страна на Емирствата към тази държава ще има същия подход.