Пийт Бутиджидж води с малко в първите, дълго забавени резултати от хаотичнитe партийни събрания на Демократическата партия в щата Айова, с които започна вчера процесът за излъчване на нейния президентски кандидат за изборите през ноември, предаде Ройтерс.

Бившият вицепрезидент Джо Байдън, който беше смятан за фаворит, е четвърти при отчитането на резултатите в 62% от събранията.

Бутиджидж (38 г.), бивш кмет на Саут Бенд, Индиана, печели 26,9% от щатските делегати. Те, на конгрес на партията си през юли, ще определят кандидата ѝ, който ще се изправи срещу Доналд Тръмп. 

Втори се класира сенаторът Бърни Сандърс 25.1%, колежката му Елизабет Уорън беше трета с 18.3%, а Байдън ги следваше с 15.6%. Сенаторката Ейми Клоубъшър беше пета с 12.6%.

Резултатите излязоха 21 часа след началото на 1600 партийни събрания в Айова, първия щат от който партиите започват петмесечният процес на избор на своите кандидати за Белия дом. 

Бутиджидж би бил първият открит гей - президент на САЩ, ако бъде избран, посочва Ройтерс.

Той заяви, че е време за ново поколение лидери и че липсата му на опит във Вашингтон го прави идеален кандидат да разбие партизанската схема на политически блокаж в столицата.

Изказвайки се пред привържениците в Лакония, Ню Хемпшир, след като бяха обявени първите резултати, той припомни, че започна състезанието преди година с четирима служители, без никой да  го познава и без пари.

Ройтерс отбелязва, че след повече от година на кампании, в които са похарчени $800 млн., се очаква демократите за стигнат до отговор каква алтернатива ще представят на милиардера Тръмп, бивш бизнесмен, превърнал се в президент.