Нито едно дърво няма да бъде отсечено при ремонта на площад "Св. Неделя" в София, обеща кметицата Йорданка Фандъкова след среща със спечелилия проекта за реновиране на площада архитект Масимилиано Фуксас.

Фуксас от два дни е в София и работи с главния архитект на града Здравко Здравков, с когото са обсъждали предварителните бележки и препоръки. Започнали са и уточняване на материалите, които ще се използват в ремонта.

"Нещо, което поемаме като личен ангажимент - всеки един елемент, който ще бъде сложен на площадното пространство, предварително ще бъде коментиран", обясни Здравков.

Италианският архитект, известен с десетки подобни проекти по света, подчерта днес, че неговата политика е никога да не се отсичат дървета при реконтрукция на градски части.

"София е дама, и аз дойдох да й ушия прекрасна дреха", отбеляза архитектът.

Фандъкова отбеляза още, че предстои изготвяне на идеен проект, който ще бъде представен на обществено обсъждане през април, а същинското строителство ще започне през пролетта на 2021 г. и целта е да приключи към есента на 2022 г. Тя добави, че площадът ще остане само за пешеходци, но ще бъде направен така, че да може ритуални коли и тази на патриарха да стигат до входа на сградата.

Причината за тези уверения е острата реакция на Българската православна църква, която бурно възрази срещу идеите на италианския архитект, защото не позволява достъп на автомобили до емблематичната църква на Софийската митрополия. А това е реален проблем, тъй като на площада е и Софийската Света митрополия, където живее самият патриарх Неофит. А той има нужда да се придвижда с автомобил до църквата и до дома си. Според коментари от представители на БПЦ проектът освен това бил "прекалено футуристичен", защото на площада се предвижда да има зарядни за смартфони.

"На площада ще има и подобия на гъби, които са символ и признак на иновация. Те ще светят с чиста енергия. Трябва да имаме предвид, че трафикът в следващите години ще се промени и ще се редуцира доста. Това, което ще остане, ще е или електрическо, или хибридно", обясни днес високотехнологичните си предложения Фуксас.

През декември пък загрижени граждани организираха подписка срещу изсичането на дървета, което според тях е заложено в първоначалния проект на архитекта.

Проектът за реставрация на площада мина през поредица от провалени конкурси, докато най-накрая в края на миналата година бе избрана концепцията на студио "Фуксас". Тя предвижда разкриване на античните останки около църквата, като над археологическите разкопки ще бъдат създадени стъклени пешеходни пасажи, ще има фонтани пред църквата, нови пешеходни зони.