„Депутата Пеевски и всеки друг депутат, министър – виждате, че има в ареста, олигарси, олигарси, които се крият в ОАЕ, Цветан Василев, когото пази руската държава с помощта сръбската държава. Ние не се притесняваме да разследваме никого.“

Това заяви днес пред български журналисти главният прокурор Иван Гешев, който е на посещение в Брюксел.

Той говори след среща с български евродепутати. Заради журналистите депутатите се преместиха от залата на втория етаж в кабинета на депутата Андрей Ковачев на осмия. И разговаряха с обвинител №1 при закрити врати.

„Няма да правя разследване кой от вас е канил журналисти, но това се случва за втори път“ - тази фраза на Гешев бе дочута през вратата от петима български репортери.

Ето и целия разговор на Иван Гешев с български журналисти:

- Г-н Гешев, редно ли е друга държава и друг посланик да обявява, че ще накаже български гражданин по един или друг начин и има ли някаква симбиоза с вас? (Разговорът е воден преди да бъде обявено името на санкционирания съдия Андон Миталов - б.р.)

- Симбиоза? Кой да я има с мене?

- Например американското посолство. Вие знаете ли кого ще обявят?

- Аз имам симбиоза с всеки, който има интерес да се спазва законът и да има прогрес за българските граждани, включително по линия на корупцията по високите етажи на властта. Така че ние сме част от евроатлантическото семейство, спазваме ангажиментите към евроатлантическите ни партньори. Интересите ни са общи. Ние сме част от ЕС, взаимодействаме със САЩ и когато всичко е в рамките на закона, аз не виждам притеснение за нищо.

- А вие знаете ли кой ще бъде обявен?

- Казах, че аз съм представител на българската държава, а не на американската.

- Ако бъде обявен Пеевски, ще бъде ли разследван?

- Аз ви казах съвсем културно. Депутата Пеевски и всеки друг депутат, министър – виждате, че има в ареста, олигарси, олигарси, които се крият в ОАЕ, Цветан Василев, когото го пази руската държава чрез сръбската държава. Ние не се притесняваме да разследваме никого, мисля, че го виждате.

- Пеевски не го видяхте в делото „КТБ“, а той е там...

(Този и следващите няколко въпроса са зададени от Атанас Чобанов от „Биволъ“. Последвалите нападки на Гешев са към него.)

- Аз съм видял този, за когото има доказателства.

- Там има доказателства...

- Това е вашето твърдение, знам вашата пристрастност към мене. Знам, че обичате прокуратурата. Други въпроси имате ли? Как е времето в Москва?

- Защо скрихте от ВСС, че имате 20 споразумения и нито един внесен обвинителен акт?

- Това е неистина. Разпространявате фалшиви новини.

- Колко споразумения и колко обвинителни акта имате?

- Сега не мога да възпроизведа точно. Като прокурор в СГП имам и обвинителни актове, и споразумения. Това е...

- Имате само споразумения...

- Да не профанизираме разговора, г-н Чобанов, за пореден път. Знам, че искате да предизвикате скандал. Няма да стане.

(Диалогът с Атанас Чобанов временно приключва.)

- Един европейски въпрос по повод членството на Сърбия в ЕС...

- А, не решавам тези проблеми. Българската прокуратура е извън интегрирането на страни в ЕС. Не отговаряме за тези проблеми в момента.

- Не сте ли писали писма до шефовете на евроинституциите, каквато информация излезе?

- Писали сме. За сведение, сме уведомили представители на Европарламента, на Еврокомисията за това, че явно има индикации, че сръбската държава не изпълнява международни споразумения.

- Обвързвате ли все пак започването на преговори с този въпрос? (Става дума за екстрадирането на Цветан Василев – б.р.)

- Аз не съм дипломат и не съм политик. Аз уведомявам за един юридически проблем. А политическите изводи... (Отново се обръща към Атанас Чобанов, който иска да му зададе въпрос.) Как е времето в Москва? ...Политическите изводи ще си ги направят съответните политици и европейски дипломати – компетентните хора, от които зависи нещо.

- Какъв е поводът на срещата ви с г-н Тимерманс днес следобед?

- Аз не коментирам работни срещи. Преди малко имаше работна среща с нашите евродепутати. Обсъдихме 2-3 основни неща – приоритетите на прокуратурата и това, което прокуратурата прави, за да приключи окончателно Механизмът за сътрудничество и проверка. И третото, което обсъдихме, бе ясното съзнание, че това не е краят на всичко, а началото. Че ние имаме много ангажименти, които трябва да изпълним към нашите европейски и евроатлантически партньори.

(Отново следва диалог с Атанас Чобанов, който иска да зададе въпрос.)

- Как е времето в Москва?

- В Париж живея, г-н Гешев.

- Сериозно? Имате ли апартамент в Париж?

- Живея под наем. Кажете, ще бъде ли разследван г-н Емил Радев за либийската авантюра, където той е подпомагал организирана престъпна група?

- На този въпрос... Това малко към набеждаване в престъпление... Това е пиратско нападение, г-н Чобанов.

- Отвличане с фалшив документ и г-н Радев им помагал и искал да извлече полза...

♦ (Намесва се евродепутатът Александър Йорданов.)

- Какви са тези глупости бе, Чобанов? Абе вие съвсем изпаднахте! До абсолютна простащина изпаднахте! Я се дръжте културно! Сърбия няма да влезе в ЕС, докато крие такива като Цветан Василев! Няма влизане! И защитете тази позиция, ако сте демократи и журналисти, а не дребни провокаторчета! Как не ви е срам! Заради такива като вас ли правихме демокрацията? Дребни провокатори!

- Направили сте я дефектна, г-н Йорданов.

(Думата отново взема Иван Гешев.)

- Г-н Чобанов е тук, за да генерира скандал. Така че ще полага всичко възможно да го направи.

- Питам за наше разследване, което е документирано. И има данни за изнудване на либийската държава...

- Вие сте следовател, така ли? Колега сте?

- Не, аз съм разследващ журналист.

- Аха, разбрах.

(Диалогът с Атанас Чобанов окончателно приключва.)

- В крайна сметка ще влезе ли Сърбия в ЕС?

- Това не е въпрос към мене, попитайте Еврокомисията, Европарламента.

- Но току-що един наш евродепутат каза, че няма да влезе...

- Ами питайте този, който го е казал. (В това време Александър Йорданов се отдалечава.) Не мога да разбера въпроса ви... Мисля, че вече приключихме, защото профанизирахме разговора много сериозно. Знам, че това е целта, знам, че искате да генерирате скандал. Знам, че миналия път генерирахте скандал в Европарламента на изслушването ми.

- Благодарим ви, че се спряхте да говорите с нас.

- Да, защото можех и да не спра. Защото знам каква е целта на разговора.

- Г-н Франс Тимерманс е изпълнителен зам.-председател на Еврокомисията, който отговаря за Зеления пакт. Да не би срещата ви с него да е свързана с боклука?

- Не. По времето на г-н Тимерманс в България се постигнаха успехи, които доведоха до отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка. Искам да му благодаря за усилията, които положи в онзи момент екипът, ръководен от него. Искам да кажа, че ще разчитам на неговата експертиза. Искам да му кажа, че българската прокуратура е отворена за диалог и ще изпълни своите международни ангажименти - тези, които до момента не е изпълнила според мен в достатъчна степен. И че след приключването на този механизъм това не е край, а едно ново начало на изпълнение на ангажиментите на българската държава за борба с битовата престъпност, противодействие на корупцията по високите етажи и много други неща.

- Дочухме от други участници, че имате амбицията по-активно да развивате връзките с европейските институции. Как виждате това?

- С диалог и с уведомяване за реално случващото се в България. За да могат да си изградят представа, трябва да се чуват различните гледни точки. Аз не казвам, че моята гледна точка е най-вярната. Но не може в европейските институции да се чува само гласът на хората, които пишат доноси. Това е стар наш манталитет, което е рецидив от комунистическото минало, когато пишехме доноси до СССР, за да се издигнем в йерархията. Сега пишем доноси до Еврокомисията.

- Смятате, че Комисията слуша само доноси ли?

- Не казвам това, но казвам, че се пишат. И българската прокуратура ще се постарае да представи другата гледна точка. А конкретните изводи водят до добър резултат, когато има различни гледни точки. Благодаря ви, приятен ден.