Румънското либерално правителство падна, след като изгуби парламентарен вот на недоверие днес след само три месеца на власт. Страната се приближи до предсрочни избори, предаде АФП.

Общо 261 от 465 депутати гласуваха срещу правителството на малцинството на премиера Людовик Орбан, което пое управлението през ноември.

"Правителството на Орбан падна. Това е много голяма стъпка за румънската демокрация", заяви Марсел Чолаку, лидер на опозиционните социалдемократи (ПСД), които поискаха вота.

Този ход беше предизвикан от опита на Орбан да промени закона за местните избори, като отново въведе система за гласуване в два кръга. Сега промяната няма да стане.

ПСД е категорично против нея, тъй като се страхува, че намалява шансовете ѝ на местните избори.

АФП отбелязва парадокса, че от падането на правителството на Орбан може да се възползва неговага Националлиберална партия (НЛП). Тя иска предсрочен вот заради актуалната си преднина в сондажите.

Правителството на Орбан бе сформирано през ноември след предишен вот на недоверие срещу предишния кабинет на ПСД, воден Виорика Дънчила.

Сега президентът Клаус Йоханис трябва да назначи нов премиер, който да се опита да събере парламентарно мнозинство.

Според конституцията на страната президентът може да разпусне парламента само след два неуспешни опита за формиране на нова изпълнителна власт в рамките на 60 дни.

Румъния не е имала предсрочни избори след падането на комунизма преди 30 години, предаде АФП.