Главният прокурор Иван Гешев трябва да направи вътрешно разследване - включително на своя предшественик (Сотир Цацаров, чийто заместник беше - б.р.), за да се изясни защо институциите са бездействали в годините спрямо дейността на бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков.

Това предложи съпредседателят на "Демократична България", лидер на "Да, България" и правосъден министър в кабинета "Борисов 2" Христо Иванов пред бТВ.

Божков вече има 7 обвивения, а и ново досъдебно производство, свързано "с изнасилвания и убийства", за което призова и граждани да се обаждат, ако имат сведения по темата - с гарантирана анонимност. Първите обвинения са за периода от 2014 г. насам, а второто разследване - за периода след 2012 г. 

"Защо сега забелязваме лошия човек с прякор Черепа? Периодът, в който се разследва за престъпна дейност на г-н Божков, е в мандата на г-н Цацаров. Периодът, в който не са събрани 500 млн. лв., е период, за който носи отговорност това управление", каза Иванов.

Съпредседателят на "Демократична България" определи като провал за страната заключението на Държавния департамент на САЩ, че съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов е замесен в корупция. Иванов припомни, че спецсъдът и спецпрокуратурата са "витрината, през което е трябвало да убедим партньорите си, че може да са се има доверие на усилията на България в борбата с корупцията" и са "интелектуалната рожба на Сотир Цацаров".

По думите на бившия министър е важно как ще реагира Висшият съдебен съвет на новината, дошла от Вашингтон. ВСС трябва да изясни има ли данни за корупция за въпросния съдия или не, по кои казуси, какви са данните и да възстановят доверието в българското правосъдие.

Припомняме, че инспекторатът на ВСС бе сезиран за действия на съдия Миталов от Цацаров миналата късна есен. 

Довели сме се до състоянието на бананова република и няма друг начин освен сериозни реформи, каза още Христо Иванов.