На 103 години почина легендарният актьор Кърк Дъглас. Новината за кончината му съобщиха синовете му чрез профила на Майкъл Дъглас във фейсбук. Смъртта му е настъпила в дома му в Бевърли Хилс, Калифорния, на 5 февруари.

„С дълбока тъга съобщаваме, че Кърк Дъглас ни напусна днес на 103-годишна възраст. Той беше легенда, актьор от златната киноепоха, който изживя добре златните си години, хуманист, посветил се на справедливостта и с каузите, в които вярваше, той бе образец, към който всички ние се стремим.

Но за мен и братята ми Джоел и Питър той беше просто татко, прекрасен свекър за Катрин, за внуците и правнучето си любящ дядо и прекрасен съпруг за съпругата си Ан.

Животът на Кърк бе добре изживян. Той ни остави филмово наследство, което ще се запази и за следващите поколения, и история на филантроп, който работеше в полза на обществото и за мир на планетата.

Позволете да приключа с думите, които му казах на неговия последен рожден ден и които винаги ще бъдат истина: татко, обичам те много и се гордея да бъда твой син“, написа Майкъл Дъглас във фейсбук.

Столетникът Кърк Дъглас бе от последните легенди от Златната ера на филмовата индустрия. Американският филмов институт го нареди на № 17 в класацията на най-големите звезди в историята на класическото холивудско кино, след смъртта му жив в този списък остана единствено Сидни Поатие (92).
Със съпругата си Ан на премиерата на "Хелоу Доли" в Лос Анджелис през декември 1969 г. 

Публиката по цял свят и у нас го свързва най-вече с главната роля във филма „Спартак“.

Има три номинации за „Оскар“, през 1996-а получава статуетка за цялостно творчество.

С Оскара през 1996 г.

Президентът Джими Картър му връчва през 1981-ва Медал на свободата.

16 януари 1981 г. Джими Картър поздравява Кърк Дъглас за получаването на най-високото гражданско отличие в САЩ.

Роден е в Амстердам, Ню Йорк, в семейство Даниелович – еврейски имигранти от малкото градче Чауси, Могильовска област, днешен Беларус. Кърк израства като Иззи Демски, променя името си на Кърк Дъглас преди да влезе в армията по време на Втората световна война. Има шест сестри, семейството живее бедно, Кърк сменя работа след работа и мечтае да бъде актьор. Постъпва в Американската академия за драматични изкуства в Ню Йорк, където учи със стипендия. През 1946-а получава първата си роля в киното – в „Странната любов на Марта Айвърс“. Скоро след това става звезда. По време на кариерата си се е снимал в над 90 филма. Автор е на 10 книги, между които романи и мемоари.

Претърпява катастрофа с хеликоптер през 1991-ва. През 1996-та получава инсулт, който се отразява на говора му, след това се оттегля от публичното пространство.

През март 2003 г. Кърк и Майкъл Дъглас обявяват заедно "Чикаго" като най-добър филм на Академията.

Кърк Дъглас бе филантроп, дарил десетки милиони на различни институции и каузи – на училища, университети, болници и редица нестопански организации. Заедно със съпругата си са финансирали възстановяването на над 400 детски площадки в Лос Анджелис, създаването на Мисия за бездомни жени, Център за болни от Алцхаймер и др.

Актьорът бе убеден демократ, пожизнен член на Демократическата партия, обиколил със съпругата си за своя сметка повече от 40 държави като посланици на добра воля на Американската информационна агенция, за да изнасят публично лекции как работи демокрацията и какво означава свободата.

Площад "Славейков"