Кърк Дъглас днес празнува 100 годишнината си. Дни по-рано той публикува в Closer Weekly трогателно есе за своя живот, в което обяснява, че тайната на дълголетието му била любовта му към съпругата му Ан. Двамата са заедно от 63 години.

"Бях щастлив да открия сродната си душа преди 63 години и вярвам, че нашият прекрасен брак и нашите нощни разговори ми помогнаха да преживея много неща", пише легендарният актьор в списанието.

Днешното тържество е изненада за столетника, подготвена от сина му Майкъл Дъглас и снаха му Катрин Зита Джоунс. На него ще бъде и 97-годишната съпруга на Кърк, рамо до рамо с него.

В есето Кърк Дъглас обяснява, че на тържеството няма да има много задължения - само да седи и да бъде очарователен. И, разбира се, да произнесе малка реч, която е практикувал с речевия си терапевт, "така че хората да разберат какво казвам". 

Кърк и Ан Дъглас

Подаръци не се изискват. Обратно - всяка година на рождения си ден актьорът от години прави щедри дарения.

"Ан и аз винаги използваме това щастливо събитие да дадем подаръци на институциите, които подкрепяме чрез нашата фондация. Да даваш е доста егоистично, защото ме кара да се чувствам добре", обяснява той философията си.

Миналата година Дъглас дари 15 млн. долара на организация, която се е посветила на пациентите, болни от Алцхаймер.

Роден е в Ню Йорк като Исур Даниелович Демски в семейството на баща евреин и майка протестантка – неграмотни имигранти от Русия. Завършва Академията за драматични изкуства. Кърк Дъглас е номиниран за Оскар три пъти, като през 1996 г. получава приза на академията за цялостен принос. Жени се за съпругата си Ан през 1954 г., три години, след като първия му брак с Даяна Дъглас завършва с развод.

От първата му жена са синовете му Майкъл и Джоел, от Ан - Ерик и Питър.

През своята дълга кариера Кърк е играл в класики като "Спартак", "Шампион", "20 хиляди левги под водата". Дъглас получава истинска международна слава в края на 40-те години на миналия век с образа на боксьор в „Шампион“, за който получава първата си номинация за „Оскар“ за най-добър актьор в главна роля. През 1952 г. си партнира с Лана Търнър в The Bad and The Beautiful, който му носи втора номинация за наградата на Академията. Третата номинация Дъглас печели с играта си в биографичната драма за Ван Гог (Lust for Life) от 1956 година.

Имал е и много тв появи, играл е и в театъра. Дъглас купува правата на романа "Полет над кукувиче гнездо" и през 1963 г. го поставя като пиеса на Бродуей. Пиесата се игаре само пет месеца, като е приета нееднозначно. Той обаче не се отказва и в следващите 10 години иска да снима филм по книгата. Прехвърля правата на сина си Майкъл.

Ролята изиграва Джак Никълсън. Филмът е огромен успех като взема пет награди "Оскар". Следващият голям успех на Майкъл Дъглас е, когато получава статуетката за най-добър актьор за "Уолстрийт".

"100 години са крайъгълен камък, но е важно какво татко е свършил в тези 100 години", казва Майкъл преди впечатляващия юбилей.

"Неговата сила и упоритост са качествата, на които ме е научил", допълва синът Дъглас.

Силата на Кърк му помага да преживее две много тежки събития в неговия живот. През 1991 г. той участва в тежък инцидент във въздуха, когато хеликоптера, в който се намира се разбива в самолет близо до летището на Санта Паула, Калифорния. Двама от хората в самолета са убити, други двама имат сериозни наранявания. След катастрофата Кърк решава да изучава юдаизма.

През 1996 г. той получава тежък удар и известно време въобще не може да говори. Прогнозите са, че ще остане така цял живот, но след дълги и упорити усилия той бавно започва да произнася думите. 

От години Кърк Дъглас е фокусиран върху писането и филантропията. Той и днес пише като някои го наричат най-възрастния блогър в света.

Кърк и Ан Дълглас нееднократно са споделяли, че смятат да дадат за благотворителност по-голямата част от 80-те милиона, които притежават.

През годините животът и на двамата не е бил съвсем безоблачен.През 2004 г. синът им Ерик умира от свръхдоза, а внукът им Камерън прекарва пет години в затвора за притежание на хероин и за търговия с метамефтамини и кокаин.
Сега Камерън вече е вън от затвора и е чист.