Най-голямата социална мрежа в света - Facebook, ще започне да криптира всички лични съобщения, които потребителите й си изпращат един на друг през приложението Facebook Messenger. Това стана ясно от обявление, дошло именно от самата компания, пише бТВ.

Причината - по-сигурна защита, която би трябвало да попречи на злонамерени трети лица да прихращат личната кореспонденция и да я използват за измами, изнудване или друг вид нелегална дейност. Новото допълнително критптиране ще гарантира, че изпращането ще става само от единия телефон или компютър на другия.

"Така личните разговори ще останат лични", заявяват от Facebook.

Мярката обаче намери и своите критици, най-вече в средите на правозащитните организации. Според тях - допълнителното криптиране ще позволи на педофили да разговарят с деца онлайн, да изискват от тях неправомерни действия и въпреки това да не бъдат разкрити. 

Част от тези организации за защита на правата на децата от насилие вече са подписали официални писма до компанията, в което я призовават да преосмисли това решение. 

Към тях са се присъединили и големи академични фигури, които твърдят, че криптираните съобщения ще доведат единствено до повече сексуален и присихически тормоз на деца онлайн. Скриването на разговора от трети страни пък значело, че организациите за защита няма да имат начин да помогнат на жертвите. 

Въпреки притесненията обаче, важно е да се отбележи, че програмата позволява на родителите да контролират с кого си пишат децата им, както и да четат съдържанието на съобщенията, така че да следят и за притеснителна престъпна активност от отсрещната страна. В този смисъл - притесненията са по-скоро прибързани и неаргументирани.

Освен това обаче - засилват се и гласовете, които казват, че за организаторите на терористични атаки ще стане доста по-лесно да организират такива нападения, отколкото е в момента.