След като лидерът на НФСБ Валери Симеонов се отказа от собствения си проект, предвиждащ банкова гаранция, че хората, получили печалба от лотарийни билети, ще могат да си я вземат и след отнемането на лицензите на частните оператори, сега ги призова чрез медиите:

Спрете да купувате талони, лотариите се закриват още следващата седмица.

Коментара си Симеонов направи в парламента след скорострелното окончателно гласуване на измененията в Закона за хазарта. 

Както е известно, в оригиналния му проект бе записано, че лицензите на частните оператори се отнемат в 3-месечен срок от обнародването. Бяха разписани още банкови гаранции, че хората с неизплатени печалби ще си ги получат и със закриването на частните компании.

От това не остана нищо в окончателния вариант, приет и вчера в бюджетната комисия, и днес в зала. И то по предложение на депутата на Валери Симеонов - Йордан Апостолов.

Лицензите ще се отнемат вероятно още другата седмица, с обнародването в Държавен вестник, а хората с неизплатени печалби ще трябва да си ги търсят сами по съответния ред. Мотивът: това са търговско-правни отношения, а и те са се съгласили с условията на играта със закупуването на съответния лото талон. В масовия случай обаче лотариите посочват, че не носят отговорност при форсмажорни обстоятелства, за каквото може да се сметне бързата промяна в закона и отнемането на лиценза. Част от печалбите пък (големите) се изплащат "на порции". Или - ако има хора с неизплатени пари, то те ще трябва да си търсят правата в съда.

Това заяви днес и Симеонов, обръщайки се към гражданите:

"Българите да спрат да си купуват талони, защото спирането на продажбата им става след обнародването на закона за хазарта следващата седмица."

С обнародването и последващия тридневен срок, от търговската мрежа ще бъдат иззети всички талони на частните лотарии. А днес Симеонов реши да обясни защо се е отказал от първоначалния си текст. Който гласеше: На частните оператори, които притежават лиценз за лотария, лицензът се отнема след изтичането на три месеца от влизането на измененията в сила. Неизплатените печалби трябва да се изплатят до края на юни 2021 г., или разсрочено - до 31 декември 2025-а. За да се гарантира, според Симеонов, изплащането на тези печалби, в 30-дневен срок от влизането в сила на закона, организаторите, чийто лиценз ще бъде прекратен, трябва да учредят в полза на комисията по хазарта "безусловна и неотменима банкова гаранция" в размер на неизплатените печалби.

Симеонов обяви, че макар и ликвидирани, частните лотарии би трябвало да имат пари за изплащане на печалбите. А ако не искат - хората трябва да си търсят правата в съда:

"Променихме закона, тъй като решихме, че не е редно държавата да се меси в тези частно-правни отношения. Всички, които имат да получават награди, могат да предприемат съответните мерки, да си ги потърсят или да заведат дела, за да ги получат. Тъй като парите от тиражите са събрани, печалбите са базирани върху общите приходи от съответния тираж, така че всеки заинтересован има правно основание, има и пари, които са събрани, за да си получи той печалбата."

Ще броят талоните 

Днес Симеонов даде заявка и че продължават разследванията по линия на частните лотарии. Щели да се броят талоните, защото имало "сив сектор".

"Предстои разследване за количествата талони, които са внесени в търговската мрежа на България и които са обявени към комисията по хазарта. Сигурен съм,че между двете цифри ще има доста сериозна разлика. С други думи внасят се и се продават в търговската мрежа много повече талони, отколкото са регистрирани в Държавната комисия по хазарта. И се печатат в Индия, както знаете", даде заявка още Симеонов.

Преди няколко дни от "Национална лотария", която организира лотарията, обявиха, че "билетите се печатат в една от най-големите печатници в света – американската компания Scientific Games International. Именно печатниците отговарят за разпределението на печалбите, описани на гърба на билетите. Ние не разполагаме с информация каква сума има в съответния билет при пристигането му в България и дали е печеливш или не".

Това съобщение бе по повод твърденията на прокуратурата, че част от печелившите от талоните на щастието са мними.