Трябва да се постави край на войната между институциите, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по бТВ. „Нагледал съм се на политически войни“, каза той като направи препратка към „Боянските ливади“ и отбеляза, че такива конфликти само разделят обществото 

За какво да има импийчмънт на президента? А и няма как да се получи, смята той.

„Не съм съгласен (с констатациите на президента Радев). Тежки думи са. Звучат апокалиптично. Винаги със се стремял да укрепвам държавността, а не да я развалям“, каза Каракачанов. „Отделихме пари за полицията и армията, това ли е разлагане на държавността?“, попита вицепремиерът в коментар на изявлението на Радев, с което той обяви, че сваля доверието си в правителството.

Той отново повтори оценката си за командира на ВВС ген. Цанко Стойков, че е професионалист, един от хората, които са изнесли основната част от тежестта по проекта за купуването на изтребителите Ф-16.

Името на ген. Стойков се появи в СРС-та, разпространени от прокуратурата. Той е записан в разговор с мъж, за когото се предполага, че е президентът Румен Радев като темата е проверката на КПКОНПИ за конфликт на интереси при назначението на сегашната съпруга на държавния глава Десислава Радева.

"Бях изпратил искане до началника на отбраната да направи проверка. От резултатите от проверката, която е направил ген. Андрей Боцев заключението е, че няма действия на ген. Стойков, които да са закононарушения. Той е удовлетворил всички искания, които са били отправени от КПКОНПИ за президента Радев", каза Каракачанов.

Докладът на началника на отбраната генерал Андрей Боцев, който е и пряк началник на командира на ВВС, не съдържа предложение за налагане на административно наказание на генерал-майор Цанко Стойков, съобщиха от МО в петък.

Вицепремиерът и военен министър не е знаел за СРС-тата, както и все още няма информация за какво е разследван от прокуратурата ген. Стойков.

"Ако прокуратурата разследва нещо, не е по този повод (във връзка с предоставянето на документи на КПКОНПИ за Румен Радев-бел. ред.). Не мога да ви кажа за какво го разследва прокуратурата", каза още Каракачанов.

Той напомни, че генералът може да бъде освободен само с указ от президента и че към момента няма основания да се пристъпи към подобни действия.

Каракачанов повтори тезата си, че армията не бива да бъде използвана за политически сили. Но на въпрос дали смята, че държавният глава я използва по такъв начин, той отговори:

"Не мога да кажа, че президентът използва армията за политически цели."