Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов не е знаел за какво службите са разпоредили СРС за командира на ВВС ген. Цанко Стойков. Нито, че е бил подслушван изобщо.

Това заяви днес самият Каракачанов преди изслушването си в ресорната парламентарна комисия по актуални въпроси.

Става въпрос за досъдебно производство, образувано от Специализираната прокуратура, а не от военната (засега неясно защо). Разследването е в периода от май 2017 г. досега, а мобилният телефон Стойков е "закачен" (от ДАНС - б.р.). Така покрай разговорите службите се натъкват и на такива с президента Румен Радев. Двамата обсъждат миналогодишната проверка на КПКОНПИ. 

Тогава антикорупционната комисия действаше по сигнал на сайта „Пик“ за конфликт на интереси при Радев и настоящата му съпруга Десислава Радева от времето, когато бе началник на ВВС. Стойков пита дали да укрива документи от комисията. 

В крайна сметка КПКОНПИ излезе с решение, че конфликт на интереси няма и прекрати производството. Въпросните разговори бяха оповестени от прокуратурата във вторник, за да обоснове главният прокурор Иван Гешев искането си Конституционният съд от понеделник да тълкува текстовете от основния закон, засягащи обхвата на имунитета на държавния глава.

Казусът с конфликта на интереси е приключен, а нова проверка по същия повод няма как да се направи заради изтеклата 3-годишна давност (Радев стана президент през 2016-а). Но пък остава въпросът заради какво предполагаемо престъпление е бил подслушван командирът на ВВС.

"Дали е трябвало да знам - не знам, но не съм знаел. Какво си мисля сега да споделям пред вас, това е друга тема", заяви той в отговор на въпрос знаел ли е за специалните разузнавателни средства.

Прочел го от съобщението на прокуратурата, "както всички останали".

На въпрос знае ли за какво се води досъдебното производство срещу генерала, също заяви, че няма информация. Поради факта, че разследването е от май 2017 г., само месец след като служебното правителство, назначено от Румен Радев, излезе с предложение, че България трябва да закупи нов многоцелеви изтребител от шведската "Грипен", се появиха спекулации, че може би се подозира корупционна схема. В самото постановление на прокуратурата се посочва само: "сговор с едно или повече лица да върши в страната и чужбина с цел имотна облага" и "обещаване и даване на дар и облага, водещи до нерегламентирани контакти с длъжностни лица в Министерството на отбраната".

По този въпрос Каракачанов бе лаконичен: "Това, че е от май 2017-а сега го научавам от вас". 

"Само ще ви кажа, че ген. Цанко Стойков е човекът, който имаше огромна заслуга при сключването на този договор за F-16 (американските изтребители бяха избрани, след като редовният кабинет ревизира решението на служебния и целия инвестиционен проект за купуването на нови самолети, б.р.) и е един човек с авторитет в армията", подчерта вицепремиерът.

Източници от МО отхвърлят версията "Грипен" и припомнят, че Стойков води през април 2019 г. разговори с американската страна за F-16. И питат случайно или не от тогава датират и оповестените от прокуратурата записи. 

Въпреки това министърът е разпоредил вътрешна проверка. Но по казуса с КПКОНПИ и евентуално укривани документи. Тази проверка обаче щяла да е, за да бъде информиран какво се е случило.

По същество Каракачанов не коментира каква ще е съдбата на командира на ВВС.

"Ако има някаква проверка срещу него ще изчакаме резултатите", посочи само, без да се визира каква проверка точно има предвид. 

По другия въпрос, защо специализираната, а не военната прокуратура се занимава със Стойков, министърът посочи:

"Не мога да ви кажа дали е нормално, не съм юрист, но по принцип мисля, че би следвало военната прокуратура да се занимава с длъжностни лица във ВВС."