След полунощ българско време започва ежегодната церемония на американската филмова академия - раздаването на наградите "Оскар".

92-рата церемония ще бъде без водещ, което се случва за поредна година. За сметка на това десетки знаменитости ще връчват статуетките на победителите, сред които Джейн Фонда, Том Ханкс, Джош Гад, Оскар Айзък, Натали Портман, Даян Кийтън, Сигърни Уивър, Гал Гадот и още от най-популярните актьори.

Шампион по номинации - 11 на брой - е новият комиксов филм на режисьора Тод Филипс "Жокера". След него се нареждат „1917“ на Сам Мендес, „Ирландецът“ на Мартин Скорсезе, „Имало едно време… в Холивуд“ на Куентин Тарантино, „Брачна история“ на Ноа Баумбах, „Джоджо Заека“ на Тайка Уайтити и изненадващо, южнокорейският "Паразит" на  Бонг Джуун-хоу.

Червеният килим, по който звездите ще минат след няколко часа, е дълъг 200 метра. Монтирането му е отнело една седмица. Общо 300 работници са впрегнали усилия, за да бъде всичко изпипано до последния детайл – както декорите, така и осветлението. На шоуто ще пеят Били Айлиш, Синтия Ериво, Елтън Джон, Идина Мензел, Криси Мец и Ранди Нюман.

След раздаването на наградите, което ще приключи около 3 часа българско време, е "Балът на губернатора", афтърпартито, което посреща 1500 гости. Звездите на Холивуд ще бъдат нагостени със 70 ястия, приготвени от шеф Волфганг Пук. Тази година 70% менюто е приготвено от растителни продукти. Така гостите ще могат да консумират и месо, но само ако искат.

Очаква се звездите да изпият над 8500 чаши шампанско, а когато то свърши, да се насладят на "био" виното от винарната на Франсис Форд Копола. Балната зала ще е в лилаво и обсипана в лилави цветя.