На 84 години почина прочутата оперна звезда Мирела Френи, съобщават италианските медии. Кончината на певицата е настъпила в дома ѝ в Модена, съобщава мениджърът ѝ Дж. Ф. Мастрояни. По думите му, тя е страдала от дегенеративно заболяване, получила е и поредица от инсулти.

В края на XX век Френи бе наречена „последната примадона“ на италианското оперно наследство.

Тя бе съпруга на знаменития български бас Николай Гяуров.

Родена на 27 февруари 1935 г. в Модена, Италия, името ѝ е Мирела Фрегни, години по-късно започва да се представя като Френи. Била е музикално надарено дете и на 10-годишна възраст участва в радио конкурс с песента „Un bel dì vedremo“. На 19 години дебютира на оперната сцена в родния си град в „Кармен“ от Бизе. Омъжва се за за своя преподавател, диригента Лиено Маджера, с когото имат дете. На международната сцена прави пробив през 1960-а в „Любовен еликсир“ от Доницети, постановка на Франко Дзефирели. Няколко години по-късно тя става любимото италианско сопрано на Херберт фон Караян и често си партнира с Павароти – както на сцената, така и в звукозаписното студио.

След като се развежда с Маджера, през 1978-а Мирела Френи се омъжва за Николай Гяуров, за когото това също е втори брак. Двамата концертират заедно по цял свят. Участват в основаването на „Centro Universale del Bel Canto“, разположен в средновековен замък във Виньола, където през 2002-а започват да водят майсторски класове. След смъртта на Гяуров през 2004 г. Френи продължава да обучава млади певци от цял свят.

Френи пее 40 години в „Метрополитън опера“ и е една от любимите солисти на публиката в този театър за всички времена. Приключва професионалната си кариера на сцената във Вашингтонската национална опера със спектакъла „Орлеанската дева“ през 2005 г.

*Площад Славейков