Представете си немислимото. Да предположим, че председателят на Върховния съд на САЩ заяви в интервю, че "робството в Съединените щати, въпреки всички крайности, е било главната опора, удържаща вътрешното единство на нацията".

Сега заменете "робството в САЩ" с "крепостното право в Русия" и ще получите точния цитат от статията на председателя на Конституционния съд на Руската федерация Валерий Зоркин, публикувана на 30 септември.

От юридическа гледна точка крепостното право - институцията, вързала селяните към земята, се смята за по-малко жестока форма на отнемане на свободата, отколкото робството. На практика обаче руските крепостни селяни постоянно са купувани и продавани, редовно са подлагани на физическо насилие. Отмяната на крепостното право през 1861 г. отваря пътя към Великите реформи, насочени към модернизиране на Руската империя, и освобождава 23 милиона души, или над една трета от населението на Русия.

Валерий Зоркин - председателят на руския Конституционен съд, похвали в статия крепостното право.

Г-н Зоркин написа коментарите си в момента, в който бе обсъждан наскоро предложеният закон, съгласно който регистрирането на криминално престъпление няма да бъде разрешено в местните правоохранителни органи по местожителство. След това той намекна, че Русия през 90-те години на ХХ век под ръководството на президента Борис Елцин е приличала на Руската империя от периода на Великите реформи през 60-те години на XIX век. Тогава, както и сега, реформите довеждат до политически хаос и социални безредици, което изисква контрареформи и репресии за възстановяване на стабилността.

И макар г-н Зоркин да прилича на неприспособил се към новите порядки земевладелец от XIX век, той не е единственият. На 17 април 2014 г. президентът Владимир Путин изтъкна по време на телевизионен маратон, по-специално готовността към саможертва, което, по думите му, отличава страната му от Запада. Той побърза да добави, че тези качества скоро ще потрябват. Г-н Путин смята също така, че великата сила на страната се състои в "уникалния и много мощен генетичен код" на руснаците и че те превъзхождат жителите на Запада, които обичат да си угаждат, с широтата на своята душа и високите морални ценности. Неговата прослава на руската душа и духовните ценности повтарят популярните лозунги на руските националисти през целия XIX век.

Вижте най-близкото обкръжение на Путин. Дмитрий Рогозин - вицепремиер, отговарящ за военно-промишления комплекс, известен със своята пропаганда на война и многобройните изказвания, че Русия е готова да използва ядрено оръжие. През септември той пак заяви, че в случай на нападение Русия ще отговори с помощта на ядрено оръжие. По думите на г-н Рогозин, това е идеално "оръжие за възмездие", което трябва да спре западната агресия срещу Русия. Няколко пъти идваха съобщения, че руските чиновници неофициално са заплашвали украинските си колеги с ядрено оръжие.

Дмитрий Рогозин неведнъж заплаши, че Русия ще използва ядрено оръжие.

Русия си има и свой собствен, неизмислен доктор Стрейнджлав. Дмитрий Кисельов, оглавяващ известната новинарска мрежа Russia Today, до голяма степен отразява възгледите на Кремъл. В едно от своите предавания в началото на украинската криза той каза на своята аудитория, че Русия е "единствената страна в света, която е способна да превърне САЩ в радиоактивен прах". Той илюстрира изявлението си с помощта на диаграми, показващи траекториите на полета на руските ракети, като добави, че дори САЩ да успеях да ги прехванат, ракетите от ядрените подводници ще достигнат целта.

Журналистът Дмитрий Кисельов заяви, че Русия може да превърне САЩ в радиоактивен прах.

Ако това звучи тревожно, вижте безграничния антиамериканизъм на близкия съветник на г-н Путин Сергей Глазиев. Миналия месец г-н Глазиев отново започна да повтаря любимото изказване: "САЩ започнаха серия от регионални войни с цел подготовка към Трета световна война. Защо? Защото Америка се намира в упадък и има нужда от война, за да получи предимство в състезанието с Китай, да отслаби Европейския съюз и да подкопае Русия. Само тогава САЩ ще имат възможност да контролират Евразия."

Сергей Глазиев е известен със своя остър антиамериканизъм. Снимка Уикипедия

Проблемът в Украйна, както твърди г-н Глазиев, е част от стратегията на Вашингтон. В миналото г-н Глазиев често приоваваше за бомбардировки и пълномащабно нахлуване в Украйна, чието правителство той неизменно наричаше "фашистка, нацистка хунта", която Америка докарала на власт.

Тези и други изказвания, направени от президента на Русия и близките му съветници, звучат все по-размито и мистично, когато става дума за "руския свят". Водачът на Руската православна църква патриарх Кирил обясни по време на редовното си телевизионно предаване на 8 септември, че "руският свят" е отделна цивилизация и че неговите уникални духовни и културни ценности трябва да бъдат съхранени. По думите на патриарха, той включва Украйна, Беларус и всички неславянски народи, споделящи тези ценности. Той осмя понятието melting pot, като го нарече идеален пример за провала на съвременната западна цивилизация.

Кирил - патриархът на Москва и цяла Русия, смята, че руският свят е отделна цивилизация.

Такива изказвания може да изглеждат странни. Въпреки това не може да се каже, че това са идеи на политически маргинали, тъй като ги споделя най-близкото обкръжение на Путин. Като се опитва отчаяно да съхрани властта си, управляващата класа в Русия забърка идеологическо коктейл от съставни части на репресивния и старомоден свят на славянския национализъм, изолационизъм и антизападни нападки.

Германската канцлерка Ангела Меркел бе права, когато преди няколко месеца каза, че Путин живее в някаква друга реалност със собствени норми и правила. По-лошото е, че светогледът на Путинова Русия оставя малко място за компромис.
---------------------------------------
Авторът е роден и израснал в СССР. Днес той е професор по история в университета "Лойола" в Чикаго. Статията му е публикувана във в. "Ню Йорк таймс". Заглавието е на Клуб Z.