От сряда Столичният инспекторат и КАТ започват масирани съвместни проверки на автомобилите в София с газови анализатори, съобщи кметицата Йорданка Фандъкова.

Това ще става с помощта на газовите анализатори, които Столична община и екоминистерството закупиха и предоставиха на КАТ през 2018 г. От тогава те се ползват при първия технически преглед при регистрирането на нов автомобил.

Сега обаче анализаторите излизат по улиците заедно с екипи на КАТ и ще се правят проверки на очистващата инсталация както на леки коли, така и на камиони. Целта е да не се допуска тези превозни средства, които не са в изправност, да се движат по улиците и да замърсяват въздуха.

Според Закона за движение по пътищата, при карането на технически неизправен автомобил, включително когато съдържанието на вредните вещества в изгорелите газове са над нормите, се налага временно спиране на МПС-то от движение - до отстраняване на проблема.

Нивата на вредните вещества обаче се проверяват на редовните технически прегледи, които са веднъж годишно за лек автомобил и на всеки 6 месеца за товарен. Така налице е въпросът защо автомобил, който е минал технически преглед, може да се окаже неизправен само няколко месеца по-късно.