България е най-русофилската страна в НАТО, където одобрението и лоялността към западния отбранителен алианс намаляват през изминалите години на членство, докато симпатиите към Русия остават. Българите смятат, че НАТО трябва да ги пази, но малко над една десета от тях смятат, че страната им трябва да прояви солидарност на дело, с военна сила, ако друга съюзничка бъде нападната.

Това показва публикувано вчера социологическо проучване на американския изследователски център “Пю” (Pew Research Center).

НАТО се радва на благоприятно възприемане от 42% от българите. С по-малка стойност по този показател сред европейските съюзници е само Гърция. В Турция с добро око на алианса гледат само 21%. Неодобрение към НАТО заявяват 28% от българите.

В това отношение те видимо се различават от народите на други натовски държави в Централна и Източна Европа и от тези в някои страни извън алианса. Преобладаващо благоприятно се приема НАТО в Полша (82%), Литва (77%), Чехия (54%), Словакия (51%), както и в Холандия (72%), Обединеното кралство (65%), Италия (60%), Германия (57%). 

По-хладно е отношението към организацията във Франция и Испания (49% я възприемат положително) и в Унгария (48%).

Прави впечатление, че народи, чиито държави са извън алианса, гледат по-благосклонно на него и тази тенденция е толкова по-силна, колкото по-близо са те географски до Русия - Украйна (53% с положителна нагласа към НАТО), Швеция (63%).

Одобрението за НАТО в България е паднало с 12% от 2007 до 2019 г. (от 54% на 42%).

Това изглежда тенденция в ред европейския страни. За същия период одобрението за НАТО се е понижило с 16% в Германия и 22% във Франция например. То обаче е отбелязало ръст в страните, граничещи с Русия - +18% в Литва, +10% в Полша, +19% в Украйна.  

В САЩ НАТО ясно се радва на повече одобрение сред привържениците на демократите (76% през 2018 г. и 61% през 2019 г.) отколкото сред тези на републиканците (съответно 52% и 45% през двете цитирани години).

В повечето страни привържениците на НАТО са в идеологическата десница.

Едва 12% от българите (най-ниската стойност от изследваните натовски страни) смятат, че ако Русия нападне съюзник в НАТО, трябва да се намесят военно в негова защита (задължение по член 5 на Вашингтонския договор). Средната стойност по този показател на алианса е 38%, поради което “Пю” отчита цялостна “публична неохота” за изпълнение на задълженията по най-важния член на съюзния договор.

Най-лоялни към това задължение изглеждат холандците (65%), американците и  (60%), канадците (56%) и британците (55%). Най-неохотни освен българите са гърците и италианците с по 25%.

В 14 от изследваните съюзни държави средно 60% от населението вярва, че САЩ биха   защитили със сила страна членка на НАТО, ако тя влезе в сериозен военен конфликт с Русия.

България е страната в НАТО, където най-малко хора (16%) смятат близките отношения със САЩ за ценни и където най-много смятат за такива близките отношения с Русия (28%). В челото на класацията сме по дял от населението (47%), което смята за еднакво важни добрите отношения с двете световни суперсили.

“В почти всяка проучена страна” - пише в изследването - по-големи дялове (от населението) подкрепят по-близки връзки със САЩ отколкото с Русия, с изключение на България и Словакия. И в много от изследваните страни обществата са склонни да приемат, че близките отношения и със САЩ, и с Русия са важни”. 

България е сред малцинство от държави в НАТО, където мнозинството от хората (58%) смята, че части от съседните страни им принадлежат. Тук сме в компанията на Унгария (67% мислят така), Гърция (60%), Турция (58%).